Policy Briefs

Το σχέδιο της Μελόνι για την ηγεσία της Δεξιάς στην Ευρωβουλή

Το σχέδιο της Μελόνι για την ηγεσία της Δεξιάς στην Ευρωβουλή

Πηγή Φωτογραφίας: Hilltimes.com

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Europe Elects, το κόμμα Fratelli d'Italia (CRE) της Giorgia Meloni προηγείται -όπως και αρκετά ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση- με 27% των προθέσεων ψήφου, ξεπερνώντας κατά 6% το Δημοκρατικό Κόμμα (S&D).

Ενώ τα ευρωπαϊκά δεξιά κόμματα προχωρούν στις δημοσκοπήσεις, η Giorgia Meloni προσπαθεί να εδραιωθεί ως η βασίλισσα στον σχηματισμό του επόμενου Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το σύνθημα της εκστρατείας «Η Ιταλία αλλάζει την Ευρώπη, ωστόσο, οι εσωτερικές διχασμοί θα μπορούσαν να την θέσουν σε κίνδυνο». φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Europe Elects , το κόμμα Fratelli d’Italia (CRE) της Giorgia Meloni προηγείται -όπως αρκετά ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση- με 27% των προθέσεων ψήφου, ξεπερνώντας κατά 6% το Δημοκρατικό Κόμμα (S&D). ) της Elly Schlein.

Όσο για άλλα ιταλικά κόμματα, όπως το πρώην αντικαθεστωτικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) , με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 16% των προθέσεων ψήφου. Αν και αυτή τη στιγμή δεν ανήκει σε καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φήμες αναφέρουν ότι ενδέχεται να σχηματίσει νέα ομάδα με το γερμανικό κόμμα Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW).

Τα δύο άλλα κυβερνητικά κόμματα, το Forza Italia (PPE) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι και η Λέγκα (ID) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, έχουν 9% των προθέσεων ψήφου το καθένα. Μια πιθανή εξέλιξη της Forza Italia πιθανότατα θα ωφελούσε το κόμμα, ειδικά επειδή η Λέγκα θα απείχε επίσης πολύ από το 30% των ψήφων που συγκέντρωσε κατά τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Μόλις ξεπερνούν το όριο του 4%, βρίσκουμε τις ξεχωριστές ευρωπαϊκές λίστες της Azione του Carlo Calenda και της Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, οι οποίες, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες των ηγετών τους να ενώσουν τα δύο κόμματα σε μια ενιαία λίστα, απειλούν την εκπροσώπηση της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή Ανανεώστε την ομάδα.

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, η κ. Μελώνη και το κόμμα της φαίνεται να καθιερώνονται ως βασικοί παίκτες, με τις δημοσκοπήσεις να προαναγγέλλουν πρωτοφανή επιτυχία για δεξιές ομάδες.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός βρίσκεται σε λεπτή θέση, καθώς την προσεγγίζουν τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συλλαλητηρίου. Ωστόσο, αυτά τα δύο στρατόπεδα έχουν ήδη απορρίψει τη δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Εκτός από το γεγονός ότι το κάλεσμα της κ. Meloni για προσέγγιση με τη δεξιά έλαβε πρόσφατα την υποστήριξη της κ. Le Pen, αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμαχία με την κεντροαριστερά σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Skuola .

Η θέση της ως «βασίλισσας» θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις συμμαχίες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για παράδειγμα, ενώ η κ. φον ντερ Λάιεν εξετάζει πιθανή συμμαχία με την κ. Μελόνι, η αριστερά και κάποιοι από τους συμμάχους της κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ότι θα ήταν αντίθετοι στην επανεκλογή της εάν συμμαχούσε με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Η κα Meloni αντιμετώπισε επίσης απώθηση από τους συνήθεις ακροδεξιούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της δικής της ομάδας CRE, με το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας Vox να αρνείται οποιαδήποτε υποστήριξη για την κα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments