Πολιτική

Δένδιας: Η Ευρώπη είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, προς το συμφέρον μας η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

Δένδιας: Η Ευρώπη είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, προς το συμφέρον μας η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Η Ευρώπη είναι απαραίτητη για την Ελλάδα» τόνισε σε κομματική συνάντηση στην πλατεία Ευόσμου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. «Η Ευρώπη είναι απαραίτητη, καταρχήν για τα κονδύλια, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Το 80% – 90% των έργων που γίνονται αυτή τη στιγμή γίνονται με ευρωπαϊκά λεφτά» είπε και συνέχισε: «Όμως είναι απαραίτητη (η ΕΕ) και για έναν άλλο λόγο. Διότι προχωράει να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη πρόκληση, που είναι η κοινή άμυνα».

«Η Ευρώπη είδε καθαρά, ότι, αν δεν έχει αμυντικό βραχίονα, δεν πάει πουθενά»

«Η Ευρώπη είναι απαραίτητη για την Ελλάδα» τόνισε σε κομματική συνάντηση στην πλατεία Ευόσμου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. «Η Ευρώπη είναι απαραίτητη, καταρχήν για τα κονδύλια, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Το 80% – 90% των έργων που γίνονται αυτή τη στιγμή γίνονται με ευρωπαϊκά λεφτά» είπε και συνέχισε: «Όμως είναι απαραίτητη (η ΕΕ) και για έναν άλλο λόγο. Διότι προχωράει να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη πρόκληση, που είναι η κοινή άμυνα».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα ωφελείται από τις προθέσεις για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είδε καθαρά, ότι, αν δεν έχει αμυντικό βραχίονα, δεν πάει πουθενά. Μίλαγε η Φον Ντερ Λάιεν για γεωπολιτική επιτροπή, όμως, όλα αυτά, χωρίς να έχεις δυνατότητες αμυντικής προαγωγής δύναμης, δεν υπάρχουν. Και αν υπάρχει μία χώρα, μία χώρα στην Ευρώπη, που έχει τεράστιο συμφέρον, για να μη μας πω υπαρξιακό συμφέρον, στο να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας, αυτή είναι εμείς, η Ελλάδα. Γιατί εμείς, η Ελλάδα, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που έχουμε θέμα ζωντανής απειλής, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει casus belli, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουμε θέμα γεωγραφικής και νομικής διεκδίκησης επί των συνόρων μας. Και δεν μπορούμε να πετύχουμε αμυντικό βραχίονα, αν δεν είμαστε εμείς πρωτεργάτες».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι περνώντας μπροστά από το προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία Ευόσμου και χαιρετίζοντας μέλη του, κάποιος του είπε: «Φέρε πίσω τη φρεγάτα» και ο υπουργός ανέφερε ότι του απάντησε ως εξής: «Δεν μπορώ να φέρω πίσω τη φρεγάτα, γιατί εγώ την έστειλα. Εγώ ήμουν ο κύριος παράγοντας που οργανώθηκε αυτή η επιχείρηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αμυντικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελικά προστατεύουν εμάς, την Ελλάδα, τους έλληνες πολίτες, τα ελληνικά σύνορα».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στα αμοιβαία οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. «Ο πρωθυπουργός έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια και σε αυτό τον τομέα. Μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό είναι οι πρωτεργάτες της νέας προσπάθειας για αμυντική ομπρέλα, αντιαεροπορική, πάνω από όλη την Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας, ετοιμάζουμε τη δική μας αντιαεροπορική ομπρέλα, το δικό μας αντιαεροπορικό, αντι- drone, θόλο, αλλά μπορούμε αυτό να το δείξουμε και στους ευρωπαίους» είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «σας καλώ όλους μαζί να βοηθήσετε την προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εκλογές για να στείλουμε μήνυμα, όπως λένε διάφορα κόμματα: “Στείλε μήνυμα”. Μπράβο, σε ποιον να στείλει το μήνυμα και τι να του πεις; Δεν υπάρχει μήνυμα που βλάπτει εσένα τον ίδιο που το στέλνεις. Αυτό δεν είναι μήνυμα, είναι αυτοτραυματισμός. Πρέπει λοιπόν όλοι να βοηθήσουν, να είναι η Νέα Δημοκρατία το πιο ισχυρό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Για να έχουμε λόγο και στις επιλογές του αύριο. Για να μπορούμε να στείλουμε στην Ευρώπη τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις και να επηρεάσουμε τις αποφάσεις, για να προστατέψουμε τελικά αυτό που είναι δικό μας συμφέρον, το εθνικό μας συμφέρον».

Πέραν των άλλων στελεχών, ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον «περιφερειάρχη του 70%», όπως είπε, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αναφέροντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιφερειών, αλλά και η αποτελεσματικότητά του στην απορρόφηση των πόρων για έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον υπουργό και την εκτίμησή του προς το πρόσωπό του για τη δράση και το έργο του στο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «ισχυρή ΝΔ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου» μεταφέρεται σε όλη την περιφέρεια, ώστε την Κυριακή το βράδυ να σταλεί «το μήνυμα της νίκης και της σταθερότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments