Πολιτική

Γλυπτά του Παρθενώνα: Γιατί η Τουρκία είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Γλυπτά του Παρθενώνα: Γιατί η Τουρκία είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Bbc.com

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και ο ρόλος του Γεραπετρίτη.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα για τη δικαίωση -εν καιρώ- της Ελλάδας σε ένα διαχρονικό αίτημά της, που πλέον έχει μπει σε νέες βάσεις, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά» το περασμένο Σάββατο.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

Η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει την επανένωση των γλυπτών στην Αθήνα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση κορυφαίων συλλογών από το Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα που ποτέ δεν έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη και απαιτεί λεπτές ισορροπίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά θετικά την ιδέα να φιλοξενήσει ελληνικές αρχαιότητες για μια περίοδο 15 ετών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά έσοδα από τις σπάνιες εκθέσεις των αρχαιοτήτων, για τις οποίες οι επισκέπτες θα πληρώνουν εισιτήριο 20 λιρών. Αυτές οι εκθέσεις προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, ενώ η είσοδος στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν. Η ιδέα αυτή εξετάζεται και αξιολογείται θετικά από τις δύο πλευρές, με την πρόθεση να γίνει δανεισμός των αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει και εποπτεύει προσωπικά την απαιτητική και πολυπαραγοντική αυτή διαπραγμάτευση, ενώ άμεση εμπλοκή έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που πέρα από την πολιτική διάσταση γνωρίζει πολύ καλά και τη νομική διάσταση του ζητήματος.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αύξηση της αντίδρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών. Η εταιρεία μετρήσεων YouGov διεξήγαγε έρευνα μετά τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου, ρωτώντας: “Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω της δήλωσής του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Πιστεύετε ότι η απόφαση αυτή ήταν σωστή ή λανθασμένη;”. Το 66% των πολιτών απάντησε ότι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν λανθασμένη.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα προκύπτει από τη δεύτερη ερώτηση που έχει τεθεί. Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα πριν από 200 χρόνια από τον λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Προσωπικά, πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία; Το 49% είναι υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ενώ μόνο το 15% υποστηρίζει την παραμονή τους στη Βρετανία. Το 26% δεν έχει άποψη για το τι θα γίνει.

Οι δε «Financial Times» είχαν αναφέρει σε ρεπορτάζ τους ότι ο -πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου- Κιρ Στάρμερ στην ιδιωτική του συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν διατεθειμένος να αλλάξει τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά, αλλά δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού, αν υπήρχε ποτέ μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

Η Ζεϊνέπ Μποζ, προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, μίλησε χθες στη δημόσια τηλεόραση για την παρέμβασή της υπέρ της Ελλάδας στην UNESCO, τονίζοντας ότι «στα δικά μας αρχεία δεν υπάρχει οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που να δείχνει ότι το οθωμανικό κράτος πούλησε τα έργα αυτά στην Αγγλία. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πειστήκαμε από όσα μας είπαν περί νομιμότητας από την οθωμανική πλευρά για την απόκτησή τους».

Συνεχίζοντας, είπε πως “υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε θέματα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αποτροπή της λαθρεμπορίας πολιτιστικών έργων. Οι δύο χώρες πάντα στηρίζουν η μία την άλλη. Ανυπομονώ να δω την ημέρα που τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εκτίθενται στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments