Πολιτική

Κόκκαλης: «Ο ΚΟΣΜΟΣ θα εκλέξει ευρωβουλευτή -Απαραίτητη η ύπαρξη ενός αυτόνομου πράσινου πόλου»

Κόκκαλης: «Ο ΚΟΣΜΟΣ θα εκλέξει ευρωβουλευτή -Απαραίτητη η ύπαρξη ενός αυτόνομου πράσινου πόλου»

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κόκκαλης: «Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν κόμματα που αγαπούν την Ευρώπη»

Την πεποίθηση ότι ο ΚΟΣΜΟΣ θα εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή, ανθρώπους με επάρκεια και ανιδιοτέλεια, των οποίων η συνεισφορά θα είναι χρήσιμη και κρίσιμη, δεδομένων των συνθηκών ανόδου της ακροδεξιάς, τόνισε στη διακαναλική συνέντευξή του ο Πέτρος Κόκκαλης.

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας αυτόνομος πράσινος πόλος», καθώς τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής στα άλλα κόμματα «έχουν ρόλο κομπάρσου».

Κόκκαλης: «Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν κόμματα που αγαπούν την Ευρώπη»

Το μεγαλύτερο διακύβευμα στις ευρωεκλογές, είπε ο Πέτρος Κόκκαλης, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πεδίο, είναι αν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνταχθεί με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς προκειμένου να επανεκλεγεί ή θα διατηρήσει την κόκκινη γραμμή απέναντί τους, δηλαδή απέναντι στη Μελόνι, τη Λεπέν και τον Όρμπαν.

«Μια υποχώρηση θα μας πάει πολύ πίσω. Είναι μια ρατσιστική, αντιδημοκρατική και σκοταδιστική άκρα δεξιά. Δεν είναι σαν τη δική μας. Αν η δική μας είναι κηραλοιφές, εκείνη είναι χημειοθεραπεία. Θέλουν λιγότερη και μικρότερη Ευρώπη. Θα είναι ιστορικό λάθος της κυρίας Φον ντερ Λάιεν», υπογράμμισε.

«Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν κόμματα που αγαπούν την Ευρώπη, τη δημοκρατία και την πατρίδα τους», είπε ο Πέτρος Κόκκαλης, ενώ, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση του ΚΟΣΜΟΥ έναντι των άλλων κομμάτων στο θέμα της κλιματικής πολιτικής, σημείωσε ότι, αν απουσίαζε ο ΚΟΣΜΟΣ, «το περιβάλλον και το κλίμα θα περιοριζόταν στον ρόλο του κομπάρσου στην ατζέντα και των συντηρητικών και των προοδευτικών κομμάτων».

Ο ΚΟΣΜΟΣ ήταν το μόνο κόμμα που έθεσε την κλιματική δικαιοσύνη στην πρώτη θέση της ατζέντας και θα είναι εδώ και την επόμενη ημέρα με πλήρες πολιτικό πρόγραμμα και ανοικτός σε έναν οργανωμένο και εποικοδομητικό διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις, επισήμανε ο κ. Κόκκαλης.

«Οι Πράσινοι σήμερα είναι η προοδευτική πρωτοπορία σε όλη την Ευρώπη»

Μιλώντας για τον ρόλο των Ευρωπαίων Πρασίνων, των οποίων έχει τη στήριξη, ο Π. Κόκκαλης είπε ότι ήταν ο πυρήνας γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο οδικός χάρτης της ΕΕ για τα επόμενα 25 χρόνια με τον τότε αντιπρόεδρο Τίμερμανς, συσπειρώνοντας το προοδευτικό τόξο των Φιλελευθέρων, Αριστερών και Σοσιαλιστών.

«Οι Πράσινοι σήμερα είναι η προοδευτική πρωτοπορία σε όλη την Ευρώπη. Αντιλαμβάνονται την επιστημονική φύση των πραγμάτων, έχουν επιχειρήματα, προτάσεις και λύσεις», επισήμανε ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ειδικότερα για τον ΚΟΣΜΟ και τον ρόλο του στη διαμόρφωση προτάσεων, είπε ότι «επεξεργαστήκαμε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, η οποία στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κείμενο, και την καταθέσαμε ως πλαίσιο διαλόγου με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, βάζοντας το όριο εκεί όπου αρχίζει η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και ο σκοταδισμός».

Ο Π. Κόκκαλης άσκησε σκληρή κριτική για την έλλειψη προετοιμασίας των κρατικών θεσμών, λέγοντας ότι «έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου, όπως η παραπομπή για τη μη πλήρωση των θαλάσσιων χωροταξικών χαρτών, την ώρα που η χώρα μας κάνει συνέδριο για τους ωκεανούς, για τη μη πλήρωση πλημμυρικών χαρτών, για την ελλιπή ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και το ψήφισμα για τη μη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, στο οποίο οι Πράσινοι πρωτοστάτησαν και εγώ επιπλέον της ψήφισης, προσυπέγραψα.

»Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται νηφάλια αντιπολίτευση, υπάρχει ένα σοκ στον χώρο αριστερά του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί μια τέτοια αντιπολίτευση, που εμείς θέλουμε να κάνουμε δημιουργικά, με συγκροτημένο και αξιόπιστο τρόπο».

Επικριτικός ήταν και για τη στρεβλή και ελλιπή υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ», το οποίο δεν ευνοεί τελικά τους πιο ευάλωτους, γιατί τους ζητάει να συνεισφέρουν, καθώς και για την έλλειψη διαβούλευσης στα ζητήματα που απαιτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ή την έλλειψη Εθνικού Σχεδιασμού για την ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν έναντι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι υποκριτικά επέρριψε τις όποιες αβελτηρίες της ΚΑΠ στους Πράσινους που την καταψήφισαν, ενώ την ψήφισαν το ΕΛΚ και η ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να πανηγυρίζει για την επιτυχή διαπραγμάτευση που έκανε για την ΚΑΠ.

«Εχουμε ένα οπισθοδρομικό υπουργείο, που δεν έκανε διάλογο για την Εθνική Στρατηγική της ΚΑΠ, που έδωσε για πρώτη φορά στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να κινηθούν με ευελιξία, και η Ελλάδα -που έχει μικρό κλήρο και μεγάλη βιοποικιλότητα, κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής- να προχωρήσει, ενώ μένουμε εγκλωβισμένοι σε μια ΚΑΠ στοχευμένη στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα, την οποία διαθέτουμε και μπορούμε να πουλήσουμε ακριβότερα».

Διαπιστώνοντας ότι στα 40 χρόνια ΚΑΠ έχουν έρθει στη χώρα μας 130 δισ. ευρώ, ενώ έχει μειωθεί η καλλιεργούμενη γη και η αξία του καλλιεργούμενου προϊόντος και έχει ερημώσει η ύπαιθρος, τόνισε ότι το υπουργείο «πρέπει να πάψει να διαχειρίζεται πελατειακά επιδοτήσεις με το στρέμμα, χωρίς να ξέρουμε αν και τι καλλιεργείται σε αυτό το στρέμμα».

Τι είπε για το θέμα της ενέργειας, τις ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση

Ως προς τη συζήτηση που αφορά κυρίως τα εσωτερικά θέματα, ο Πέτρος Κόκκαλης είπε ότι στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά ποιους θα στείλουμε στο ΕΚ και αν θα αποφύγουμε να στείλουμε ανθρώπους που είτε είναι υπό έλεγχο είτε στη φυλακή, αλλά να στείλουμε ανθρώπους που πιστεύουν στην Ευρώπη και στη δημοκρατία.

«Κρίνεται, επίσης, αν θα έχουμε ένα επαρκές, στιβαρό, αποτελεσματικό πράσινο κόμμα, κρίσιμο και χρήσιμο, και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση ως εργαλείο εκδημοκρατισμού και μείωσης ανισοτήτων», ανέφερε.

Στο ερώτημα που, όπως είπε, δέχεται συχνά, για το ποιος θα πληρώσει την πράσινη μετάβαση, η απάντηση είναι ποιος πληρώνει σήμερα τη μη μετάβαση, όπως τα 3,5 δισ. για τις διαλυμένες δημόσιες υποδομές στη Θεσσαλία. Οι συνθήκες «απαιτούν ένα αποτελεσματικό κράτος που λειτουργεί με δικαιοσύνη».

Στο θέμα της ενέργειας, είπε ότι το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τα νοικοκυριά, όταν το 2027 τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος άνθρακα στις μεταφορές και στην ψύξη και θέρμανση των κατοικιών, «και έχουμε φροντίσει γι’ αυτό να έχει η χώρα μας 4,6 δισ. ευρώ για τους πιο ευάλωτους, αλλά χρειάζεται και ένα εθνικό κλιματικό σχέδιο, το οποίο δεν υπάρχει φορέας να το κάνει στη χώρα μας».

Για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι η εξάπλωσή τους γίνεται άναρχα και αναγκαζόμαστε να πετάμε τη μισή από την παραγόμενη ενέργεια, γιατί δεν έχουμε φροντίσει να επενδύσουμε στα δίκτυα και έχουμε ιδιωτικοποιήσει και τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ και με εξαίρεση τον ΑΔΜΗΕ δεν έχουμε απαιτήσει από τον επενδυτή να επενδύει τουλάχιστον σε ποσοστό που να ακολουθεί το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και την αειφορία.

«Δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο», πρόσθεσε, «για την αποταμίευση και αποθήκευση, τις μπαταρίες, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ενέργειας σε άλλες χώρες ή περιοχές, όπως η Καλιφόρνια και η Ολλανδία».

«Οι ΑΠΕ μπορούν να μας δώσουν αυτονομία, ασφάλεια και φτηνότερο ρεύμα, αν αναβαθμίσουμε και αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας, που μας υποχρεώνει να πληρώνουμε το ρεύμα από τις ΑΠΕ στην τιμή του ΦΑ».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε, «πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 200 δισ. ευρώ, και να κάνουμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ρούζβελτ. Να ρυθμίσουμε την αγορά και να κάνουμε δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τη ζήτηση».

Κλείνοντας, είπε ότι προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα είναι να γίνει ένα χωροταξικό για τις ΑΠΕ, να αποδεχθεί η κυβέρνηση τον νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, που το ΕΛΚ και η ΝΔ δεν ψήφισαν, και να σταματήσουν οι εξορύξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments