Κουμουτσάκος – Αντιπρόσωπος UNESCO: Η παρέμβαση της Τουρκίας ενισχύει τις ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά
Πηγή Φωτογραφίας: 8ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 4η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Για το το πώς ερμηνεύει την κίνηση της Τουρκίας στην UNESCO σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως ανέφερε «είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα θέλω να τη βάλω σε ένα διπλωματικό, αν θέλετε πλαίσιο. Η Τουρκία έκανε αυτή την κίνηση, ενώ όπως γνωρίζετε, περίπου 20 μέρες πριν, η Ελλάδα, ως όφειλε ως μέλος της UNESCO, είχε θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας. Και η Τουρκία κάνει αυτή την κίνηση αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα. Θέλω να πω ότι επί της ουσίας αυτή τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα, στερούμενο επιχειρημάτων».
Αρχικά ο κ. Κουμουτσάκος περίεγραψε το πλαίσιο στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη τοποθέτηση. Όπως είπε « η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης είναι το μόνο διεθνές φόρουμ στο οποίο συζητείται το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το 1984 μέχρι σήμερα, χωρίς πρόοδο, λόγω της βρετανικής επιμονής και μάλιστα έχουν ενοχληθεί τα κράτη μέλη της Επιτροπής αυτής, ακριβώς διότι σε αυτό το θέμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Στη συνεδρίαση λοιπόν που έγινε την περασμένη εβδομάδα – πολύ σημαντική, φανταστείτε ότι οι εργασίες κρατούν τρεις μέρες- η Ελλάδα παρουσίασε με πάρα πολύ πειστικό τρόπο την υπόθεσή της. Η δουλειά που είχε γίνει επιστημονικά από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Μουσείο της Ακρόπολης, από τον κύριο Σταμπολίδη, τον διευθυντή του, νομικά, από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και διπλωματικά όσον αφορά τη στήριξη που χρειαζόμασταν από διάφορα κράτη, που έγινε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία μας εδώ στο Παρίσι, έφερε ένα πολύ σοβαρό αποτέλεσμα.
»Παρενέβησαν 17 κράτη και τα 17 υποστήριξαν τη θέση της Ελλάδας και μάλιστα με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Αρκεί να σας πω ότι από τη Λατινική Αμερική είχαμε τη στήριξη της Χιλής, της Βενεζουέλας, Παναμά, της Γουατεμάλας, Νικαράγουας, Ονδούρας, της Βραζιλίας, από την Ευρώπη, από την Τσεχία και από την Ιταλία, πολύ σημαντικό ότι μας στήριξε η Ιταλία. Από την Αφρική, η Γκαμπόν, η Ζάμπια, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ, η Παλαιστίνη και να προσθέσω εδώ την Ινδία, η οποία είναι και μέλος της Κοινοπολιτείας. Αυτοί δεν υποστήριξαν μόνον τις ελληνικές θέσεις. Έψεξαν και τη στάση της του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας»
»Και μένω τώρα, μετά από αυτό που σας έδωσα ως γενική εικόνα, αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προεργασίας, συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων από πλευράς ελληνικής, είχαμε την παρέμβαση της Τουρκίας. Η παρέμβαση της Τουρκίας, ακριβώς επειδή προέρχεται από τη χώρα της οποίας την ιστορία επικαλείται η βρετανική πλευρά για να χτίσει το βασικό της επιχείρημα περί κυριότητας, η παρέμβαση της Τουρκίας ήρθε να ενισχύσει απολύτως και να επιβεβαιώσει τις ελληνικές θέσεις. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα θέλω να τη βάλω σε ένα διπλωματικό, αν θέλετε πλαίσιο. Η Τουρκία έκανε αυτή την κίνηση, ενώ όπως γνωρίζετε, περίπου 20 μέρες πριν, η Ελλάδα, ως όφειλε ως μέλος της UNESCO, είχε θέσει το θέμα της Μονής της χώρας. Και η Τουρκία κάνει αυτή την κίνηση αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα. Θέλω να πω ότι επί της ουσίας αυτή τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα, στερούμενα επιχειρημάτων. Αυτά όλα δικαιολογούν μια αισιοδοξία, μια αισιοδοξία λελογισμένη όμως. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και θα είναι σύνθετος».
«Το φιρμάνι δεν υπήρξε ποτέ. Κατά καιρούς οι Βρετανοί επικαλούνται μια επιστολή. Μια επιστολή, η οποία όμως είναι μεταφρασμένη στα ιταλικά από έναν συνεργάτη του Έλγιν. Υποτίθεται ότι στα ιταλικά έχει μεταφραστεί οθωμανικό κείμενο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι επιχείρημα ούτε βιώσιμο ούτε ισχυρό για να καλύψει το πολιτιστικό έγκλημα που έγινε από τον Έλγιν» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ΄. Κουμουτσάκος.
Δεν υπάρχει επίσημο οθωμανικό έγγραφο πώλησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Έλγιν, λέει η αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO
Σημειώνεται ότι στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO στο Παρίσι, 29 και 30 Μαΐου, όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, η Τουρκία αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει φιρμάνι, δεν υπάρχει έγγραφο με την σφραγίδα του Σουλτάνου που επιβεβαιώνει την πώληση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, τον Λόρδο Έλγιν.
«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά» τόνισε στην παρέμβαση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η Τουρκάλα αντιπρόσωπος στη Διακυβερνητική Eπιτροπή της UNESCO, Ζεϊνέπ Μποζ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας