Πολιτική

Νάρκη η αποχή για τα σχέδια των κομμάτων

Νάρκη η αποχή για τα σχέδια των κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολύ δύσκολα ποσοστό άνω του 50% θα προσέλθει στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού, αυτή την εβδομάδα οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 36 και 37 βαθμούς, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι γύρω στους 30 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ιδανικός καιρός για μπάνιο. Ο “κίνδυνος της παραλίας”, όπως τον αποκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί αυτήν τη στιγμή το κύριο θέμα στους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων και επηρεάζει τις εκλογικές προβλέψεις των δημοσκοπικών εταιρειών.

Αν οι προβλέψεις των δημοσκόπων επιβεβαιωθούν, η φετινή ευρωκάλπη μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ αποχής των ευρωεκλογών του 2009, όταν η συμμετοχή ήταν μόλις 52%. Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες συνήθως έχουν υψηλότερη συμμετοχή, οι ευρωεκλογές γίνονται σε περιόδους πολιτικής αδράνειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη απροθυμία από τους πολίτες να ψηφίσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον Δήμο Αθηναίων, η αποχή μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που ξεπερνούν και το 70%.

Βάσει των ερευνών δεν μπορεί να προβλεφθεί το εύρος της αποχής. Όλοι εκτιμούν, πάντως, ότι στο τέλος η συμμετοχή δύσκολα θα είναι πάνω από το 50%, με άλλα λόγια θα δούμε αποχή-ρεκόρ.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες βιώνουν εξάντληση από τις τέσσερις φορές που κλήθηκαν να ψηφίσουν τον περασμένο Οκτώβριο, με δύο εθνικές εκλογές και δύο γύρους αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιπλέον, πολλοί εκλογείς δεν πιστεύουν ότι υπάρχει σημαντικός αγώνας στις κάλπες, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει πλειοψηφία στη Βουλή και η πολιτική σταθερότητα δεν φαίνεται να αμφισβητείται. Παρά ταύτα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ετοιμάζονται για την κάλυψη της εκλογικής νύχτας με ζωντανές μεταδόσεις από τα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να δοκιμαστεί η εικόνα τους.

Στην εικόνα της υψηλής αποχής συντείνει η ανάλυση των στοιχείων από την επιστολική ψήφο, με ελάχιστες μέρες να απομένουν για την αποστολή των φακέλων από τους 202.556 εγγεγραμμένους. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία, πάντως, δείχνει το μειωμένο ενδιαφέρον για τη χρήση ενός εργαλείου που απευθυνόταν, εν πολλοίς, και σε ετεροδημότες, νεαρούς εργαζόμενους ή ακόμα και σε όσους προγραμμάτισαν να είναι στη συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ, το Σαββατοκύριακο των εκλογών.

Από τους περισσότερους από 202.000 εγγεγραμμένους, λίγο πάνω από 153.000 προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας. Και ενώ η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια που ενσωματώνει το 50%+ των εκλογέων, η συμμετοχή είναι μάλλον μικρή κατ’ αναλογία, με κάτι περισσότερο από 46.000 εγγεγραμμένους. Μάλιστα, όταν δει κανείς την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων ως προς τους νέους 17-30 ετών που είτε δουλεύουν σεζόν είτε ψηφίζουν και για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον είναι ακόμα πιο χαμηλό. Στην Αττική, επιστολικά έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν περίπου 7.500 ψηφοφόροι, ενώ στη Θεσσαλονίκη το νούμερο είναι ακόμα μικρότερο, γύρω στους 2.500 ψηφοφόρους. Με άλλα λόγια, οι νέοι που ψηφίζουν επιστολικά δεν είναι ούτε 10.000 και απομένει να φανεί αν αυτό θα είναι μια τάση που θα εμφανιστεί και στα εκλογικά κέντρα με κάλπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments