Πολιτική

Τσίπρας: Come back μέσω του Ιδρύματός του

Τσίπρας: Come back μέσω του Ιδρύματός του

Πηγή Φωτογραφίας: [362281] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα θα επικεντρωθεί στη σημασία που έχει η προώθηση ενεργητικών πολιτικών για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και από την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ» στις 17 και 18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών, έξι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο διάλογος στη διάσκεψη θα εστιάσει στο μέλλον της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές, στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών στις διπλωματικές εξελίξεις, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα. Στα πάνελ θα συζητηθεί επίσης η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών έξι χρόνια μετά. Θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων από όλο το δημοκρατικό φάσμα, με έμφαση στην εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς, Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Στη Διεθνή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πρωθυπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, κυβερνητικοί παράγοντες, πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων από όλο το φάσμα της δημοκρατίας, με έμφαση στην εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς, αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Επίσης, σημαντικές θα είναι οι παρεμβάσεις των Δημάρχων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και των επικεφαλής διακεκριμένων Ινστιτούτων, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη ατζέντα.

Ιδιαίτερη στιγμή της Διεθνούς Διάσκεψης θα είναι η απονομή του Βραβείου των Πρεσπών στον Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019). Τη θετική συμβολή του κ Νίμιτς στην προσέγγιση των δύο χωρών και την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τιμήσει με μήνυμά του και ο Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα θα διοργανώσει την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη, η οποία θα αποτελέσει μια από τις πολλές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Ο σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να ξεκινήσει ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα έχει ως στόχο να εξετάσει και να προωθήσει προοδευτικές πολιτικές και λύσεις, καθώς και να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα προάγει την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες.

Τις εργασίες θα ανοίξουν ο συντονιστής του Ινστιτούτου «Αλέξη Τσίπρα» Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του ιδρύματος «Ζόραν Ζάεφ» Φίλιπ Βένκο. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν οι: Αντόνιο Γκουτέρες γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Θεόδωρος Ρουσόπουλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Συμβούλιο της Ευρώπης, Πάολο Τζεντιλόνι επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γιοχάνες Χαν επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος, Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρος Σέφκοβιτς αντιπρόεδρος για την Πράσινη Ατζέντα. Επίσης το «παρών» θα δώσουν οι Φρανσουά Ολάντ πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (2012-2017), Μίλος Βούτσεβιτς πρωθυπουργός της Σερβίας, Στέφαν Λεβέν πρόεδρος του Κόμματος Ευρωσοσιαλιστών, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας (2014-2021), Γιολάντα Ντίας αναπλ. πρωθυπουργός, πρόεδρος Sumar, Ισπανία, Γιώργος Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (2009-2011), Νίκος Κοτζιάς πρώην υπουργός Εξωτερικών (2015-2018), Νίκολα Ντιμιτρόφ πρόεδρος Balkan Center for Constructive Policies Solution, αναπλ. πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017- 2020), Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments