SPOTLIGHTS

Πήρε ζωή ο Πύργος του Πειραιά: Οι ένοικοι του πράσινου ουρανοξύστη

Πήρε ζωή ο Πύργος του Πειραιά: Οι ένοικοι του πράσινου ουρανοξύστη

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Άνοιξε επισήμως τις πύλες του ο πρώτος πράσινος και ψηφιακός πύργος της χώρας. Σε ελάχιστο χρόνο καλύφθηκε κατά 100% με μισθώσεις. Πάνω από 150 εκατ. η αξία του κτηρίου, θα ρευστοποιηθεί από την DIMAND εντός του 2024.

Μετά από 52 χρόνια, ο Πύργος του Πειραιά ζωντάνεψε και επίσημα χθες σε μία τελετή εγκαινίων που φώτισε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Με ένα σπριντ κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, «κλείδωσαν» οι μισθώσεις και των τελευταίων 8-10 ορόφων του Πύργου, που είναι πια sold out. Το πλήρως ανακατασκευασμένο κτήριο του Piraeus Tower, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, αποτελεί ήδη ένα τοπόσημο για τον Πειραιά, που υψώνεται 88 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Από τα τέλη του 2023, οι πρώτοι μισθωτές έχουν ήδη εγκατασταθεί σε κάποιους από τους 22 ορόφους του ανανεωμένου Piraeus Tower, που αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στη χώρα και τον πρώτο πύργο με πιστοποίηση LEED. Πρόσφατα, άνοιξε τις πύλες του το πρώτο flaghship store της ZARA, με τον ισπανικό όμιλο Inditex να έχει ρίξει «άγκυρα» σε τρεις ορόφους του κτηρίου. Μάλιστα, το κατάστημα των 5.000 τ.μ. είναι το μεγαλύτερο του brand στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Στο ισόγειο έχει εκμισθώσει κατάστημα περί των 1.000 τ.μ. και η βρετανική JD Sports.

Από τους βασικούς ενοικιαστές του κτηρίου είναι η Dialectica, που έχει μισθώσει από τον 9ο μέχρι τον 14ο όροφο. Στο ρετιρέ του Πύργου, τον 22ο όροφο, θα στεγαστούν γραφεία θυγατρικής εταιρείας της V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη, που δραστηριοποιείται σε ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Βόρεια Αφρική. Σε τμήμα του 3ου και 4ου ορόφου θα εγκατασταθεί γυμναστήριο, ενώ έχει προβλεφθεί και χώρος wellness για τους εργαζομένους. Στον 3ο όροφο θα λειτουργήσει ακόμα εστιατόριο Nice and Easy, που θα περιλαμβάνει και τον μεγάλο εξωτερικό χώρο με θέα στο λιμάνι.

Οι προκλήσεις του έργου Για ένα έργο που αποτελεί «σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή τελετή. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, εκπροσωπώντας την κοινοπραξία του έργου στην οποία συμμετέχουν ακόμα οι EBRD και Prodea, για να φτάσουμε στη χθεσινή εορταστική βραδιά, έπρεπε να ξεπεραστούν μια σειρά προκλήσεις.

Η υπογραφή του έργου έγινε σε μία δύσκολη συγκυρία, εντός πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020, μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία. «Εν συνεχεία, ήρθε ο πόλεμος που διπλασίασε το κόστος χρήματος, ενώ είχαμε ακόμα δύο χρόνια μπροστά μας», σημείωσε, ευχαριστώντας τόσο την EBRD για τη διαχρονική στήριξη, όσο και την Alpha Bank που διατήρησε ανοιχτές τις ροές χρηματοδότησηςτου έργου σε δύσκολες εποχές. Μία ακόμη πρόκληση ήταν ότι καμία εταιρεία δεν είχε κάνει ψηλό κτήριο στην Ελλάδα, με την ΤΕΡΝΑ να λύνει αυτόν τον γρίφο, χάρη σε ανάλογη εμπειρία στο εξωτερικό.

«Από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά, εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ.

.

Ένας «πράσινος» Πύργος Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση ήταν η μετατροπή ενός κτηρίου που σχεδιάστηκε το 1971 σε ένα «πράσινο και ψηφιακό» κτήριο του 2024, όταν παρέμενε επί δεκαετίες αναξιοποίητο και ασυντήρητο. «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED», σημείωσε ο επικεφαλής της DIMAND.

Παράλληλα, ο σκελετός του κτηρίου που ήταν του 1973 έπρεπε να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κανονισμό πυρασφάλειας. Ακόμη, έγινε ανακύκλωση της μαύρης όψης του Πύργου, που είχε τοποθετηθεί το 1982. Το μαύρο γυαλί της πρόσοψης εστάλη στο εξωτερικό για επεξεργασία και παραγωγή των νέων υαλοστασίων, που κοσμούν και σήμερα την όψη, μαζί βεβαίως με νέο υλικό.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι χάρη στα τα ειδικά φώτα που βρίσκονται στα 1.570 σταθερά πάνελς του Πύργου, η ενέργεια που καταναλώνεται για να φωτίζεται το κτήριο όλη νύχτα είναι όση χρειάζονται δύο κλιματιστικά σπιτιού. «Είναι στην πράξη το πιο πράσινο, φιλικό και μοντέρνο κτήριο», σχολίασε ο κ. Ανδριόπουλος.

Προσέλκυση νέων επενδύσεων στον Πειραιά Για τον κοιμώμενο γίγαντα του Πειραιά που ξύπνησε έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, συμβολίζοντας τη νέα δυναμική και προοπτική για τον Πειραιά του 2030. Συνολικά, η ετήσια εισφορά του έργου στον Πειραιά υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στον Πύργο, θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον έσοδο για την πόλη.

«Ο Πύργος ζωντάνεψε, ο Πειραιάς ψήλωσε, νέες επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε μία σειρά από εγχειρήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, από τη DIMAND αναπτύσσεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, το οποίο βάσει σχεδιασμού θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2026.

Σημαντική προσθήκη στο πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, θα είναι το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, μοναδικό στον κόσμο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμη, δρομολογείται η κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Πειραιά. Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει κατ’ αρχήν απόφαση για τη μετατροπή της παλιάς Ραλείου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, στο νέο δημαρχείο. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία παλιά κτήρια κουφάρια της πόλης.

Κλείνοντας ο κ. Μώραλης, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να εξετασθεί η υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου από το Φάληρο ως τον Πειραιά, που θα διευκολύνει τη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Η επικαιροποίηση της μελέτης γίνεται με δωρεά της DIMAND.

ΠΗΓΗ/Όλγα Κλώντζα/businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments