Παρένθεση στην καθιερωμένη προεκλογική εκστρατεία ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Λοριάν της Γαλλίας και στα ναυπηγεία της Naval Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Navale, όπου θα συναντηθεί με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Επίσης, θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, μετά την πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Ακολούθως, θα μεταβεί στη Νορμανδία για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ενώ στην ευρωπαϊκή ατζέντα επικρατούν σημαντικά γεωπολιτικά θέματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η ευρωπαϊκή άμυνα.
Παρόντες στην εκδήλωση Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, καθώς και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται πριν από ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η Στρατηγική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία και η επικύρωσή της από τα 27 μέλη. Στο προσχέδιο της Ατζέντας αναφέρεται η πιθανότητα δημιουργίας Κοινού Αμυντικού Ταμείου, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ως επιτυχία για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προτείνει αυτήν την ιδέα στην Κομισιόν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται συνεχώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά της, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, με κοινό δανεισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις όπως μια αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας για όλη την Ευρώπη. Ο Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις στην άμυνα της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την επίσκεψη στο ναυπηγείο της Group Naval στη Λοριάν, σημειώνοντας ότι «είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».
Τόνισε δε ότι επαναξιολογούνται «όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα» και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ενδιαφέρον υπάρχει και για έξι επιπλέον μαχητικά Rafale αφού η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να γίνουν 30, τονίζοντας και πάλι την παράμετρο της αντοχής του προϋπολογισμού.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται από το κυβερνητικό επιτελείο ως ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα στο πλαίσιο της έντονης φωνής της χώρας στη διεθνή σκηνή και των προτεινόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών που τίθενται εν όψει των εκλογών της Κυριακής.