Γεωπολιτικά

Γάζα – ΟΗΕ: Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 80%

Γάζα – ΟΗΕ: Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 80%

Πηγή Φωτογραφίας: People react near a fire after rockets were launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel October 7, 2023. REUTERS/Amir Cohen

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγγέλλει το Ισραήλ για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε Παλαιστίνιους εργαζομένους

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε σχεδόν στο 80% από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε στο 79,1% ενώ στη Δυτική Όχθη σχεδόν στο 32%, πρόσθεσε η ILO κατά την τέταρτη εκτίμησή της σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στον τομέα της απασχόλησης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ένα συνδυαστικό ποσοστό ανεργίας 50,8%.

“Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από την ανεύρεση εργασίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη”, λέει η Ρούμπα Τζαραντάτ, περιφερειακή διευθύντρια της ILO υπεύθυνη για τις αραβικές χώρες.

“Φανταστείτε με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας οι άνθρωποι δεν θα μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην υγεία τους…Ακόμη κι αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική κατάσταση εκεί”, λέει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου με εκτιμώμενη συρρίκνωση 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και 22,7% στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ILO.

“Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά στη Δυτική Όχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην ακραία φτώχεια”, καταλήγει η Τζαραντάτ.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργανισμού στη Γενεύη επέκρινε την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εργαζομένων στο Ισραήλ από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας και απεύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι περιορισμοί που τους εμποδίζουν να εργαστούν.

Η μεταχείριση που επιφυλάσσει το Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους εργάτες βρίσκεται στο μικροσκόπιο της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες, όμως πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αφού από τις 7 Οκτωβρίου και μετά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους σε ισραηλινές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Παράλληλα, για περίπου 200.000 Παλαιστίνιους έχει απαγορευτεί η είσοδος στα ισραηλινά εδάφη για λόγους ασφαλείας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγγέλλει το Ισραήλ για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε Παλαιστίνιους εργαζομένους Φώτο Αρχείου (AP Photo/Nasser Shiyoukhi) «Είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους Παλαιστίνιους εργάτες από το 1967», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, αναφερόμενος στο έτος που το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας των Παλαιστινίων, ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό σχολίασε ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει και πάλι την αγορά εργασίας του.

Η έκκληση επιδοκιμάστηκε όχι μόνο από τον υπουργό Εργασίας της Παλαιστίνης, Νασρί Αμπού Τζαΐς, αλλά και πολλούς διπλωμάτες αραβικών χωρών, οι οποίοι μάλιστα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει η εκπρόσωπος του Ισραήλ στο διεθνή οργανισμό.

Στην ομιλία της, η Ισραηλινή εκπρόσωπος Γίλα Κιτρίν κατηγόρησε τη Χαμάς για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εργαλειοποίησε τα δρομολόγια των μετακινήσεων των εργαζομένων για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και πάνω από 250 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. «Ο δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν περνά μέσα από την τυφλή καταδίκη του Ισραήλ», κατέληξε η Γίλα Κιτρίν.

Η ΔΟΕ είναι ένα από τα παλαιότερα όργανα του ΟΗΕ, αρχαιότερο μάλιστα από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, αφού δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον προκάτοχο του ΟΗΕ, την Κοινωνία των Εθνών. Στοχεύει στην προώθηση των διεθνών προτύπων εργασίας και στην εποπτεία της συμμόρφωσης ως προς αυτά.

Εκτός από την έκκληση να ανοίξει και πάλι η αγορά εργασίας του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους, η ΔΟΕ ζητά επίσης να έχει ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας, βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments