Γεωπολιτικά

Ο νεοεθνικιστής φίλος του Ερντογάν έκανε συμμαχία με την ιαπωνική ακροδεξιά

Ο νεοεθνικιστής φίλος του Ερντογάν έκανε συμμαχία με την ιαπωνική ακροδεξιά
Και οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες εκδόσεις τους στην Τουρκία και την Ιαπωνία για να διαδώσουν τις απόψεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό, να διαμορφώσουν αντιαμερικανικές αφηγήσεις στο δημόσιο διάλογο και να προωθήσουν προοπτικές ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ο νεοεθνικιστής και μαχητικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, η ομάδα Perinçek, έχει συμμαχήσει με την ιαπωνική ακροδεξιά εθνοτική οργάνωση Issuikai στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου συνασπισμού που διεξάγει εκστρατεία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους, σύμφωνα με έρευνα του Nordic Monitor.

Και οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες εκδόσεις τους στην Τουρκία και την Ιαπωνία για να διαδώσουν τις απόψεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό, να διαμορφώσουν αντιαμερικανικές αφηγήσεις στο δημόσιο διάλογο και να προωθήσουν προοπτικές ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Η ομάδα Perinçek, επίσης γνωστή ως Aydınlık, διευθύνεται από τον πολιτικό Doğu Perinçek, ο οποίος έχει παραπεμφθεί πολλές φορές σε δίκη στην Τουρκία για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, και έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης. Την τελευταία δεκαετία έχει ευθυγραμμιστεί στενά με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βοηθώντας στη μαζική εκκαθάριση ανώτερων αξιωματικών του ΝΑΤΟ.

Ο Perinçek έχει αναπτύξει δεσμούς με την ιαπωνική ακροδεξιά ομάδα Issuikai και τον ηγέτη της, Kimura Mitsuhiro, συμμετέχοντας σε συναντήσεις, ορισμένες από τις οποίες οργανώθηκαν από τη Ρωσία. Στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους στις 29 Μαΐου, ο Perinçek δήλωσε: «Σήμερα, η μεγαλύτερη αλήθεια για την Τουρκία είναι ότι στρατηγοί που συνδέονται με το ΝΑΤΟ βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές».

Με τη βοήθεια της ομάδας Perinçek, η κυβέρνηση Ερντογάν απέλυσε χιλιάδες αξιωματικούς από τον στρατό, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων του συνόλου των στρατηγών και ναυάρχων, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ένα αποτυχημένο πραξικόπημα με ψεύτικη σημαία το 2016. Ολόκληρο το επιτελείο των αξιωματικών, που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά για την εκτέλεση των στρατιωτικών στρατηγικών επιχειρήσεων, απομακρύνθηκε ή/και φυλακίστηκε στην Τουρκία επειδή είτε υπηρέτησαν σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο παρελθόν είτε ήταν υπέρμαχοι της διατλαντικής συμμαχίας.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να απεμπλέκεται από το ΝΑΤΟ, ο Perinçek προειδοποίησε στις δημοσιευμένες παρατηρήσεις του ότι αυτή η αλλαγή παραδείγματος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, προβλέποντας ότι ο μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί με μια επανάσταση. «Οι εθνικιστές και πατριώτες αδελφοί μας στην Ιαπωνία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επαναστατικές λύσεις βρίσκονται μπροστά μας για την Τουρκία τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια», είπε.

Η ομάδα Perinçek συνεργάζεται ενεργά με φιλο-ιρανικά δίκτυα στην Τουρκία για να ανακαλέσει τα δικαιώματα πρόσβασης σε βάσεις για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πραγματοποιώντας βίαιες επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα που επισκέπτονται τις ΗΠΑ και παραβιάζοντας ακόμη και στρατιωτικές βάσεις όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Mitsuhiro ενημέρωσε τον Perinçek ότι η ομάδα του εργάζεται επίσης για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ιαπωνία, λέγοντας: “Το κυριότερο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε όταν συζητάμε τις συνθήκες στην Ιαπωνία είναι ότι η χώρα μας φιλοξενεί πάνω από 130 αμερικανικές βάσεις και 7.212 σχετικές εγκαταστάσεις. … Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να σπάσουμε την αμερικανική κυριαρχία στη χώρα μας”.

Ο Perinçek δήλωσε ότι η Τουρκία εμπλέκεται σε μια σύγκρουση εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σχηματίζοντας συμμαχίες με τη Ρωσία και την Κίνα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις.

Ο Mitsuhiro εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με τον Perinçek στην αντίθεση με την αμερικανική κυριαρχία οπουδήποτε στον κόσμο, επιβεβαιώνοντας ότι η ομάδα του, Issuikai, ευθυγραμμίστηκε με τη Ρωσία στην ουκρανική σύγκρουση και υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με την Κίνα. «Από αυτή την άποψη, κ. Perinçek, στο πλαίσιο του παγκόσμιου μετώπου που αναφέρατε, βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με εσάς στη Δυτική Ασία και με εμάς στην Ανατολική Ασία», δήλωσε ο Mitsuhiro.

Οι ομάδες Perinçek και Issuikai ενώθηκαν με τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία διοργάνωσε παγκόσμια συνέδρια με στόχο τη συνένωση ομοϊδεατικών, αντι-αμερικανικών/αντιδυτικών ομάδων. Τον Απρίλιο του 2023 ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πολυπολικότητα, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο ομάδες συνήλθαν διαδικτυακά στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, δεσμευόμενες να συνεργαστούν για την υπονόμευση της παγκόσμιας συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Και οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν τις προπαγανδιστικές εκδόσεις τους στις αντίστοιχες χώρες τους για να διαδώσουν τα μηνύματά τους σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, να κατασκευάσουν μια αντιαμερικανική αφήγηση και να υποστηρίξουν αλλαγές πολιτικής στην κυβέρνηση με στόχο την αποδέσμευση από το δυτικό σύστημα συμμαχιών. Η Issuikai εμφανιζόταν συχνά στις προπαγανδιστικές εκδόσεις του Perinçek, όπως το περιοδικό Teori και η εφημερίδα Aydınlık. Συνεντεύξεις με τον Mitsuhiro και μεταφράσεις των ομιλιών του δημοσιεύτηκαν και προωθήθηκαν στην Τουρκία.

Η Issuikai ανταπέδωσε δημοσιεύοντας μεταφρασμένα σχόλια και ομιλίες του Perinçek στη μηνιαία έκδοσή του, Reconquista.

Μια έρευνα του Nordic Monitor αποκαλύπτει ότι οι δραστηριότητες της τουρκικής μαχητικής ομάδας στην Ιαπωνία διεξάγονταν από τον πράκτορα του Perinçek, İnan Öner, ο οποίος συνεργάζεται στενά με την Issuikai εδώ και αρκετό καιρό. Ο Öner συμμετείχε σε συναντήσεις της Issuikai και εκφωνούσε ομιλίες στους οπαδούς της ομάδας. Η συνέντευξή του με τον Mitsuhiro δημοσιεύτηκε στο Teori τον Ιούνιο του 2023.

Ο Seval Yurtçiçek Özaydın, του οποίου ο αείμνηστος πατέρας Bayram Yurtçiçek ήταν βασικό μέλος στη διοίκηση του κόμματος Vatan (Πατρίδα), του πολιτικού βραχίονα του ομίλου Perinçek, είναι ένας άλλος πράκτορας που προωθεί τις απόψεις της ακροδεξιάς, νεοεθνικιστικής τουρκικής ομάδας στην Ιαπωνία. Στο παρελθόν εργαζόταν για το Ulusal Kanal, τον τηλεοπτικό σταθμό του ομίλου, πριν μετακομίσει στην Ιαπωνία για σπουδές. Επί του παρόντος υπηρετεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και συμβάλλει στο φερέφωνο της ομάδας, την εφημερίδα Aydınlık.

Η ομάδα Perinçek συνεργάζεται με την United World International (UWI), μια οργάνωση προπαγάνδας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την οποία διηύθυνε ο αείμνηστος Yevgeniy Prigozhin, στον οποίο επιβλήθηκαν πολλές φορές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για επιχειρήσεις επιρροής στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η UWI λειτουργεί στην Τουρκία υπό την ομπρέλα της İletişim Gönüllüleri Ve Görevlileri Vakfı (Görev Vakfı), ενός ιδρύματος που ανήκει στον όμιλο Perinçek.

Στο ίδρυμα Görev επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2022 λόγω των διασυνδέσεών του με το UWI, το οποίο, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε εμπλακεί στην υποστήριξη ή προώθηση πολιτικών ή ενεργειών που αποσταθεροποιούν την Ουκρανία ή υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η Tübamer Sosyal Araştirma ve Danişmanlik A.Ş., η οποία ισχυριζόταν ότι ήταν εταιρεία έρευνας και παροχής συμβουλών εγγεγραμμένη στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιών, ήταν μια άλλη οντότητα που ανήκε στον όμιλο Perinçek. Ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη προς τα τέλη του 2021 από τον όμιλο με συγκεκριμένο σκοπό την πραγματοποίηση εκστρατείας παραπληροφόρησης. Τα προσωπικά προφίλ και το περιεχόμενο που παράγεται στους ιστότοπους τόσο της UWI όσο και της Tübamer μοιάζουν εντυπωσιακά, ενώ και οι δύο λειτουργούν από την Τουρκία.

Ο νεανικός βραχίονας της ομάδας Perinçek, η Τουρκική Ένωση Νεολαίας (Türkiye Gençlik Birliği στα τουρκικά, ή TGB), γνωστή για τη βία της, λειτουργεί ατιμώρητα στην Τουρκία. Η TGB έχει εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον βάσεων του ΝΑΤΟ και αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία και έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές ποινικές έρευνες. Ωστόσο, έχει καταφέρει να αποφύγει τις νομικές συνέπειες λόγω της επιρροής του ηγέτη της, Doğu Perinçek, και των δεσμών του με τον Ερντογάν.

Τώρα, η ομάδα προσπαθεί να εδραιωθεί και να διευρύνει την επιρροή της στην Ιαπωνία, όπου έχει ανακαλύψει έναν δεκτικό εταίρο στην ακροδεξιά. Η ομάδα χρησιμοποιεί πράκτορες που διαμένουν στην Ιαπωνία με το πρόσχημα ακαδημαϊκών σπουδών.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments