Γεωπολιτικά

Σμόριτς για Τουρκία: Η διακοπή των εισαγωγών προς το Ισραήλ αποτελεί οικονομικό μποϊκοτάζ

Σμόριτς για Τουρκία: Η διακοπή των εισαγωγών προς το Ισραήλ αποτελεί οικονομικό μποϊκοτάζ

Πηγή Φωτογραφίας: National Union MK Bezalel Smotrich, at the Supreme Court in Jerusalem on March 27, 2019. (Yonatan Sindel/Flash90)

Με τη σειρά του, το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία και θα επιβάλει δασμό 100% σε όλες τις εισαγωγές.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναστέλλει τις αποστολές προς το Ισραήλ έως ότου η Γάζα λάβει «επαρκή» βοήθειας.

Οι εξαγωγές από την Τουρκία προς το Ισραήλ μειώθηκαν, καθώς η Άγκυρα θέσπισε μια πολιτική για την παύση όλων των αποστολών προς το Ισραήλ έως ότου η Γάζα λάβει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της TurkStat, οι ετήσιες αποστολές από την Τουρκική Δημοκρατία προς το Ισραήλ έπεσαν κατά 99% στα 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Η επίσημη στατιστική υπηρεσία θα εκδώσει τα πλήρη εμπορικά στοιχεία για τον Μάιο αργότερα τον Ιούνιο.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 μειώθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα αναστείλει τους εμπορικούς της δεσμούς με το Τελ Αβίβ έως ότου το Ισραήλ επιτρέψει επαρκή βοήθεια στη Γάζα.

«Οι εξαγωγικές και εισαγωγικές συναλλαγές που σχετίζονται με το Ισραήλ έχουν σταματήσει, καλύπτοντας όλα τα προϊόντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο κυβερνητικός φορέας πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα εφαρμόσει αυστηρά και αποφασιστικά αυτά τα νέα μέτρα έως ότου η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέψει την αδιάλειπτη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Με τη σειρά του, το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία και θα επιβάλει δασμό 100% σε όλες τις εισαγωγές.

«Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διακοπή των εισαγωγών προς το Ισραήλ αποτελεί κήρυξη οικονομικού μποϊκοτάζ και σοβαρή παραβίαση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στις οποίες έχει δεσμευτεί η Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, η Τουρκική Δημοκρατία και το Ισραήλ βρίσκονταν στη διαδικασία εξομάλυνσης των δεσμών τους μετά από δεκαετίες εντάσεων, γράφει το Bloomberg.

Ο Ερντογάν ήταν έντονα επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, αυξάνοντας μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές της χώρας για να κερδίσει υποστήριξη για το κόμμα του.

Παρά τη δημόσια κριτική της Τουρκίας στο Ισραήλ, η Άγκυρα χρειάστηκε έξι μήνες για να εφαρμόσει την απαγόρευση εξαγωγής οικοδομικών υλικών στο Ισραήλ.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή καταργήθηκε προσωρινά ένα μήνα αργότερα, τον Μάιο, για να επιτραπεί στα τουρκικά εργοστάσια που ήδη συνεργάζονταν με το Ισραήλ να συνεχίσουν να εξάγουν αυτά τα υλικά.

Η Τουρκική Δημοκρατία αποφάσισε επίσης τον περασμένο μήνα να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή: The Cradle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments