Διεθνή

Γιατί επανέρχονται τα δημοσιεύματα για την «άνοια» του Τζο Μπάιντεν

Γιατί επανέρχονται τα δημοσιεύματα για την «άνοια» του Τζο Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden speaks during a campaign event at Girard College in Philadelphia, Pennsylvania, U.S., May 29, 2024. REUTERS/Elizabeth Frantz

Και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Κ. Χουρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μνήμη του προέδρου είναι «σημαντικά περιορισμένη», ο Μπάιντεν είχε απαντήσει μάλλον σκληρά: «Ξέρω τι στον Διάολο κάνω!»

Θόρυβος ξανά στις ΗΠΑ για την ηλικία και τη διανοητική λειτουργία του Τζο Μπάιντεν. Το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ του είδους ήταν της εφημερίδας Wall Street Journal, τόσο απαξιωτικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Δημοκρατικών που αναγκάστηκε να απαντήσει ο Λευκός Οίκος, ενώ φιλικά προς τους Δημοκρατικούς media το χαρακτήρισαν νέτα σκέτα «επίθεση του Τραμπ». Διάφορα διεθνή μέσα πρόβαλαν το σούσουρο, μεταξύ τους οι λονδρέζικοι Times και η μιλανέζικη Corriere della Sera. Στη WSJ μίλησαν διάφοροι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, αλλά και ορισμένοι Δημοκρατικοί – οι τελευταίοι ανωνύμως… Η χειρότερη ατάκα ήταν του Ρεπουμπλικανού Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να ξεστομίσει την εξής φράση: «Τον γνώρισα όταν ήταν αντιπρόεδρος. Μάλιστα είχα πάει και στο σπίτι του. Πλέον δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος». Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό μέσο επικεντρώνει στην ηλικία του Μπάιντεν, ωστόσο τώρα έγινε υπαινιγμός ότι ακόμη και τις παγκόσμιας σημασίας αποφάσεις του για την Ουκρανία τις πήρε ενώ «έκλειναν τα μάτια του από την κούραση». Ωστόσο ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει ήδη απαντήσει επιθετικά σε όσους δημοσιογράφους τον προσβάλλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο: «Στα 86 μου θα κυβερνήσω καλύτερα από οποιονδήποτε γνωρίζετε» έχει δηλώσει με υπερηφάνεια.

Και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Κ. Χουρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μνήμη του προέδρου είναι «σημαντικά περιορισμένη», ο Μπάιντεν είχε απαντήσει μάλλον σκληρά: «Ξέρω τι στον Διάολο κάνω!» Τώρα τον υπερασπίστηκε το δίκτυο MSNBC, το οποίο ερμήνευσε το κείμενο της WSJ ως επίθεση του Τραμπ και επισήμανε ότι κύρια πηγή τέτοιων σκωμμάτων και επικρίσεων είναι ο ΜακΚάρθι. Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, μεγάλος και αυτός στην ηλικία και αποδέκτης παρομοίων σχολίων, δεν αναφέρεται καθόλου στη διανοητική κατάσταση του Μπάιντεν, αλλά στην «ηθική».  Ενας από τους εκπροσώπους του αμερικανού προέδρου, ο Αντριου Μπέιτς, χαρακτήρισε τα σχόλια των Ρεπουμπλικανών βουλευτών και άλλων παραγόντων «πολιτικώς υποκινούμενα» και είπε ότι οι ξένοι ηγέτες, οι ειδικοί, αλλά και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου έχουν αναγνωρίσει ότι ο Μπάιντεν είναι «έμπειρος ηγέτης». Δήλωσε: «Τα μόνα άτομα που είναι πρόθυμα να δυσφημήσουν τον πρόεδρο είναι πολιτικοί αντίπαλοί του, οι οποίοι φοβούνται κιόλας να μιλήσουν με τα ονοματεπώνυμά τους». Η αλήθεια είναι ότι ο 81 ετών πρόεδρος των ΗΠΑ έχει όντως υποπέσει σε γκάφες δημοσίως, γεγονός που γέννησε αμφιβολίες και στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, όπως έχουν δείξει τα γκάλοπ. Ωστόσο οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν αναλόγως και για τον 78χρονο Τραμπ. Οποιος και αν εκλεγεί από τους δυο τους τον προσεχή Νοέμβριο, θα είναι ο γηραιότερος εκλεγμένος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments