Nέα της αγοράς

Κυκλοφόρησαν τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’

Κυκλοφόρησαν τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’

Πηγή Φωτογραφίας: The portrait is the only change to existing banknotes/ BBC

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι τα νέα χαρτονομίσματα θα τυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν εκείνα που απεικονίζουν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τα οποία έχουν φθαρεί ή για να καλύψουν τυχόν αύξηση της ζήτησης σε μια εποχή που η χρήση μετρητών μειώνεται συνεχώς.

Τα βρετανικά χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ τέθηκαν σε κυκλοφορία την 5η Ιουνίου, αν και είναι πιθανό να παραμείνουν σπάνια για κάποιο χρονικό διάστημα στις καθημερινές συναλλαγές με μετρητά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι τα νέα χαρτονομίσματα θα τυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν εκείνα που απεικονίζουν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τα οποία έχουν φθαρεί ή για να καλύψουν τυχόν αύξηση της ζήτησης σε μια εποχή που η χρήση μετρητών μειώνεται συνεχώς.

Η σταδιακή εισαγωγή τους από την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπεί στη μείωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων μετά από αίτημα του παλατιού. Σημειωτέον πως ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος Γ΄, είναι γνωστός υπέρμαχος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό σημαίνει ότι τα χαρτονομίσματα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα χαρτονομίσματα. Τα παλαιότερα χαρτονομίσματα θα αποτελούν για κάποιο χρονικό διάστημα το μεγαλύτερο μέρος αυτών που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές με μετρητά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δήλωσε ότι τα χαρτονομίσματα που απεικονίζουν τον Κάρολο θα εκδοθούν «πολύ σταδιακά». Η κεντρική τράπεζα δεν αποκάλυψε πόσα χαρτονομίσματα θα εκδώσει κατά την αρχική εκτύπωση.

Η τρέχουσα παρτίδα χαρτονομισμάτων από πολυμερές άρχισε να κυκλοφορεί το 2016 και είναι κατασκευασμένη για να τους δίνει μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ΒοΕ αναμένει ότι τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 λιρών θα διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ η μέση διάρκεια ζωής των χαρτονομισμάτων των 20 λιρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 20 χρόνια λόγω του τρόπου χρήσης τους από το κοινό.

Δεδομένης της σταδιακής εισαγωγής τους στην κυκλοφορία, η BοE προσφέρει στους καταναλωτές μια προσωρινή υπηρεσία μέσω της οποίας θα μπορούν να ανταλλάξουν τα παλιά τους χαρτονομίσματα.

Οι Βρετανοί μπορούν να στείλουν ταχυδρομικώς μέχρι 300 λίρες και να λάβουν τα νέα χαρτονομίσματα με τον Κάρολο, μια υπηρεσία που θα προσφέρεται μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εναλλακτικά, μπορούν να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα αξίας έως 300 λιρών στο γκισέ της BοE στην οδό Threadneedle στο Λονδίνο μέχρι τις 11 Ιουνίου. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής.

Θα είναι επίσης διαθέσιμα από μια επιλεγμένη ομάδα υποκαταστημάτων του Royal Mail, προτού επεκταθούν και σε άλλα τις επόμενες εβδομάδες.

Η BοE δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν φιλανθρωπικές δημοπρασίες χαρτονομισμάτων με χαμηλό σειριακό αριθμό.

Η οπίσθια όψη των πολυμερών χαρτονομισμάτων – με πρωταγωνιστές τον πρώην πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, τη συγγραφέα Τζέιν Όστιν, τον ζωγράφο JMW Turner και τον επιστήμονα Άλαν Τούρινγκ, θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ο διοικητής της BοE, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που αλλάζουμε τον μονάρχη στα χαρτονομίσματά μας». Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε στα χαρτονομίσματα της BοE το 1960.

«Γνωρίζουμε ότι τα μετρητά είναι σημαντικά για πολλούς ανθρώπους και δεσμευόμαστε να τα παρέχουμε για όσο διάστημα τα ζητάει το κοινό», προσέθεσε ο Μπέιλι.

Ενώ τα μετρητά αντικαθίστανται στις καθημερινές συναλλαγές από τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις πληρωμές με κάρτα, παραμένουν σε κυκλοφορία περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα της BοE αξίας 82 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο όγκος των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία έχει εξομαλυνθεί και έχει μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι μισές από όλες τις πληρωμές στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση χρεωστικών καρτών το 2022. Το ποσοστό των πληρωμών που πραγματοποιούνται με μετρητά μειώθηκε στο 14%.

Η ΒοΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει μετρητά για όσο χρονικό διάστημα τα επιθυμεί το κοινό, αφού ξεκίνησε τις εργασίες για τον σχεδιασμό μιας «ψηφιακής λίρας».

Οι μελέτες για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) έχουν υποδαυλίσει τις ανησυχίες ότι τα μετρητά καταργούνται με ταχείς ρυθμούς. Η BοE και το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένα CBDC, αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει τελική απόφαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments