Ένθετο Γεωργία: «Δίχτυ» προστασίας στα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ
Πηγή Φωτογραφίας: .gastronomos.gr
Σε διαβούλευση έχει τεθεί έως τις 17 Ιουνίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προστατεύει από παράνομες ελληνοποιήσεις την αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ προβλέπει πλαίσιο επιβολής κυρώσεων για τους παραβάτες. Αφορά συγκεκριμένα στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα.
Με το νομοσχέδιο γίνεται αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου να καταστούν οι έλεγχοι αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, να διακινήσουν, να συσκευάσουν και να εμπορευτούν τα ποιοτικά αυτά πιστοποιημένα προϊόντα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης αλλά και τυχόν υποτροπή, τα πρόστιμα θα ξεκινούν πλέον από τις 10.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και στις τριακόσιες χιλιάδες, για περιπτώσεις που δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές των προστατευόμενων αυτών προϊόντων.
Βάρος σε μεταποίηση και τυποποίηση: Λεβάντα και προϊόντα μελιού
Βάρος στην τυποποίηση και μεταποίηση έχουν αρχίσει να ρίχνουν ολοένα και περισσότεροι αγρότες προκειμένου να καρπωθούν την προστιθέμενη αξία των ποιοτικών τους προϊόντων. Στην Παλαιοκώμη Σερρών, δύο δίδυμα αδέρφια καλλιεργούν βιολογική λεβάντα και με τα αιθέρια έλαια της, έχουν φτιάξει τη δική τους σειρά καλλυντικών. Αλλά και στη Σάμο. Τρίτη γενιά μελισσοκόμος, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος μαζί και με τη σύζυγό του στράφηκαν στην αξιοποίηση όλων των προϊόντων της μέλισσας. Ο πρωτογενής τομέας, όπως λένε, έχει μέλλον αρκεί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτόν.
“Χρυσά μέλια” από την Καστοριά
Αγαπά το επάγγελμά του, βραβεύεται για τα ποιοτικά και γευστικά του προϊόντα και προτρέπει και άλλους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Ο λόγος για έναν 27χρονο μελισσοκόμο από τους Μανιάκους Καστοριάς, που μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του στο ένθετο για τη ΓΕΩΡΓΙΑ.
Το σχόλιο σας