Podcasts | Pagenews Politics #42
Κουντουρά: Ο Κασσελάκης είναι ένας αυθεντικός ηγέτης με μεγάλη απήχηση στην κοινωνία
Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας αρχηγός, ο οποίος έχει τεράστια απήχηση στην κοινωνία και έχει προσελκύσει ανθρώπους, που ήταν αδιάφοροι με την πολιτική
07.06.2024 | 13:53
Συνέντευξη για τα καίρια ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας παραχώρησε στο Pagenews η κ. Έλενα Κουντουρά.
Ιδιαίτερα, μιλώντας στη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην πιθανολογούμενη αύξηση των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τονίζοντας: «Με φοβίζει το ενδεχόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Και με φοβίζει, γιατί η φτώχεια, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση ευνοούν τις δυνάμεις αυτές. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ε.Ε. Η ψήφος σου είναι και ευθύνη και πήγαινε να επιλέξεις δυνάμεις και ανθρώπους, που σε εκφράζουν».
Αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «θα συνεχιστούν οι προκλήσεις αυτής της πενταετίας, με πρώτες την ψηφιακή και την ενεργειακή μετάβαση. Ξεκινήσαμε με την πράσινη μετάβαση. Όμως, την ώρα που εξετάζαμε την πράσινη μετάβαση, εμφανίστηκαν επιτακτικά η πανδημική κρίση και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Ως προς την ενδοοικογενειακή βία, ήταν προτεραιότητα για την ευρωβουλή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε. Χειρίζομαι πολλά χρόνια τα θέματα ισότητας. Παρατηρήσαμε πως η βία σε μικρά παιδιά και σε ανηλίκους οφείλεται στο ότι έχουν μεγαλώσει σε κακοποιητικό περιβάλλον. Ο όρος γυναικοκτονία είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί σε πολλά επίπεδα από τον νυν ή πρώην σύντροφό της. Η βία αυτή έχει εκφραστεί προηγουμένως ψυχικά, ηθικά, οικονομικά κ.λπ. Στη γυναικοκτονία, η γυναίκα δολοφονείται από τον άνδρα για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί κυριαρχούν αναχρονιστικές – πατριαρχικές αντιλήψεις. Δεύτερον, η υποτίμηση της γυναίκας. Και τρίτον, η γυναίκα υπάρχει για να εξυπηρετεί τον άνδρα. Με πρωτοβουλία μου, ζήτησα από την ευρωβουλή να κάνουμε μια έκθεση για τον αντίκτυπο της ενοδοικογενειακής βίας και της διαδικτυακής βίας. Αυτό για μένα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Η έκθεσή μου ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε ένα πολύ καλό κείμενο, το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλές μορφές έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας. Με βάση αυτό το κείμενο, επιτυγχάνονται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα. Και ιδιαίτερα, η εκπαίδευση παίζει ένα σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι είδαμε πώς υποτίμησαν στους Αγίους Αναργύρους τον κίνδυνο, γιατί δεν είχαν εκπαιδευτεί. Και σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της χρηματοδότησης, αλλά εδώ είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν διαθέτει, δυστυχώς, κονδύλια για όλα αυτά που συζητάμε, δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. 20 δομές με περιορισμένο αριθμό κρεβατιών δεν βοηθούν. Υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις και χρειάζεται η αναγκαία χρηματοδότηση».
Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, σχετικά με το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και τις εξελίξεις γύρω από αυτό, η κυρία Κουντουρά απάντησε πως «ζούμε έναν παραλογισμό. Αυτή η κυβέρνηση είχε στριμωχτεί πάρα πολύ με την ακρίβεια και με την αισχροκέρδεια. Έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι αγοράζουν τα ίδια προϊόντα με τρεις φορές χαμηλότερες τιμές. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας αρχηγός, ο οποίος έχει τεράστια απήχηση στην κοινωνία και έχει προσελκύσει ανθρώπους, που ήταν αδιάφοροι με την πολιτική. Ο Κασσελάκης μιλάει με έναν αυθεντικό και όχι ξύλινο λόγο. Είναι ένας καθαρός άνθρωπος με διάθεση προσφοράς. 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 30%. Για παράδειγμα, η Κύπρος παίρνει βενζίνη από την Ελλάδα και την πληρώνει 1,30 ευρώ ανά λίτρο, γιατί μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ εμείς την πουλάμε 2 ευρώ και στα νησιά μας, 2,40. Εδώ συγκρούονται δυο διαφορετικές στρατηγικές. Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας λέει πως έχουμε υπερπλεονάσατα και τα κρατάμε και δίνουμε ελεημοσύνη με επιδόματα. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ λέει πως, όταν υπάρχουν υπεραποδόσεις, εμείς πρέπει να λειτουργούμε ανταποδοτικά και να μοιράσουμε τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Νομίζω ότι είναι μια άδικη κυβέρνηση».
Μιλώντας, τέλος, για τους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η υποψήφια ευρωβουλευτής επισήμανε πως «πρώτα από όλα, πρέπει να μιλήσουμε για την αποχή. Η αποχή υποστηρίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Το κυβερνών κόμμα παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό σε περίπτωση αποχής. Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα. Η ψήφος είναι και υποχρέωση και ευθύνη. Οι δημοσκοπήσεις μετρούν κυρίως την τάση, αλλά, σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, είδαμε πως οι δημοσκοπήσεις δεν έκαναν ορθές προβλέψεις. Και αν επανεκλεγώ, θα συνεχίσω να δουλεύω για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς επίσης και για την οικονομική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οικονομικές ανισότητες, που πλήττουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα Ευρώπης στους μισθούς», κατέληξε η κυρία Ελεάνα Κουντουρά.