Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Πόσο πιθανός είναι ο σχηματισμός μιας νέας ακροδεξιάς ομάδας;

Ευρωεκλογές: Πόσο πιθανός είναι ο σχηματισμός μιας νέας ακροδεξιάς ομάδας;

Πηγή Φωτογραφίας: latimes.com

Οι δύο ακροδεξιές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν εγείρει τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο συγχώνευσης σε μια υπερ-ομάδα.

Ενώ οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) και Identity and Democracy (ID), οι δύο ακροδεξιές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν εγείρει τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο συγχώνευσης σε μια υπερ-ομάδα, όταν μια Για πιο προσεκτική επιθεώρηση , οι θέσεις τους απέχουν ουσιαστικά αρκετά σε σημαντικά θέματα.

Η πιθανότητα να δούμε τη συγκρότηση μιας ενιαίας ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται εδώ και καιρό απατηλή. Ωστόσο, μια πρόσφατη πρωτοβουλία ορισμένων από τα πιο σημαίνοντα κόμματα στις ομάδες CRE και ID αναζωογόνησε την ιδέα .

«Είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο », είπε πρόσφατα η Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Ράλι, RN) στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Αν έβλεπε το φως της δημοσιότητας, αυτή η υπερομάδα θα ήταν πιθανώς η δεύτερη πιο σημαντική δύναμη στο ευρωπαϊκό ημίκυκλο με περίπου 160 θέσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Europe Elects. Η ακροδεξιά θα νικηθεί με 20 έδρες από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Ενώ πολλά κόμματα στις ομάδες CRE και ID συγκλίνουν στον ευρωσκεπτικιστικό τους προσανατολισμό, διαφέρουν σημαντικά όταν εξετάζουμε τις ψήφους των βουλευτών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό προκύπτει από δεδομένα από την ερευνητική πλατφόρμα EU Matrix.

Μια συγχώνευση με την ID θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τη συνοχή του ομίλου CRE. Ενώ στην τελευταία νομοθετική περίοδο (2019-2024) η ομάδα CRE ψήφισε ομοιόμορφα το 79% των περιπτώσεων, το ποσοστό αυτό θα έπεφτε στο 64% εάν σχημάτιζαν μια ενιαία ομάδα με ID, όπου το ποσοστό συνοχής είναι χαμηλότερο από αυτό της ομάδας CRE.

Ωστόσο, η εκλογική συνοχή εντός μιας ομάδας είναι βασικός παράγοντας για τη συνεργασία με άλλα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή τόσο χαμηλά ποσοστά θα τα έκαναν να εμφανίζονται ως λιγότερο αξιόπιστοι εταίροι.

Επιπλέον, ο σχηματισμός μιας ακροδεξιάς υπερομάδας θα μπορούσε ακόμη και να κάνει την ομάδα CRE να χάσει μέρος της επιρροής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντί να την βοηθήσει να αποκτήσει κάποια.

Αν η ομάδα CRE έχει καταφέρει να παρουσιαστεί ευνοϊκά μέχρι στιγμής, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen (PPE), έχοντας μάλιστα σκεφτεί να σχηματίσει συμμαχία μαζί της μετά τις εκλογές, μια συνεργασία με τα κόμματα μέλη της ID. αποκλείεται πάντα.

Αυτή η απόρριψη της ομάδας ID έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Πράγματι, το ποσοστό επιτυχίας των τροπολογιών που κατατέθηκαν από τους ευρωβουλευτές της ID στην Ολομέλεια ήταν μικρότερο από 1%, ενώ η ομάδα CRE κατάφερε να υιοθετηθεί η άποψή της περισσότερο από το 17% των περιπτώσεων, αν αναφερθούμε στα στοιχεία του EU Matrix.

Ρωσία και Ουκρανία Σχεδόν όλα τα κόμματα που αποτελούν την ομάδα CRE καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με συνοχή ψηφοφορίας 92%. Από την πλευρά της, η ομάδα ID αγωνίστηκε να βρει μια κοινή θέση για το θέμα και η συνοχή στο θέμα είναι μόνο 46%.

Ωστόσο, το ΕΛΚ χαρακτήρισε τη στάση των δύο κομμάτων για τη Ρωσία και την υποστήριξη της Ουκρανίας ως κόκκινη γραμμή για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία.

Επιπλέον, ενώ το CRE και το ID φαίνεται να είναι στενά ευθυγραμμισμένα σε θέματα μετανάστευσης, κλίματος ή πράσινης μετάβασης, το ζήτημα της Ρωσίας παραμένει ένα αγκάθι στο μάτι της πιθανής συνεργασίας τους.

«Τα κύρια κόμματα της ομάδας CRE, [το ιταλικό κόμμα] Fratelli d’Italia και το πολωνικό [κόμμα νόμου και δικαιοσύνης] PiS, είναι από τους ισχυρότερους υπερασπιστές των στενών δεσμών μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και μεταξύ των μεγαλύτερων επικρίσεων για τις ενέργειες της Ρωσίας », δήλωσε στο Euractiv ο Davide Ferrari, επικεφαλής έρευνας στο EU Matrix.

«Αυτό κάνει την ομάδα CRE λίγο πιο αποδεκτή από την πολιτική τάξη της ΕΕ », πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ομάδα CRE έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι μια πιο διστακτική προσέγγιση στο θέμα της στήριξης της Ουκρανίας δεν ήταν απαραίτητα εμπόδιο για αυτήν.

Οι δύο πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της ομάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giorgia Meloni ( Fratelli d’Italia ) και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki (PiS), άφησαν ανοιχτή την πόρτα για το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για να ενταχθεί στις τάξεις τους μετά την αποχώρησή του από εκείνες του το ΕΛΚ , παρά την αμφιλεγόμενη θέση του για την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments