Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες σήμερα Ιρλανδία και Τσεχία

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες σήμερα Ιρλανδία και Τσεχία

Πηγή Φωτογραφίας: Britannica.com

Ιρλανδία και Τσεχία παίρνουν τη σκυτάλη από την Ολλανδία.

Ιρλανδία και η Τσεχία παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των ευρωπαϊκών εκλογών, που ξεκίνησαν χθες στην Ολλανδία και ολοκληρώνονται την Κυριακή με το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία, τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία ψηφίζουν και για τοπικές εκλογές, ενώ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυριάρχησαν ζητήματα γύρω από την έλλειψη στέγης και το μεταναστευτικό. Και στην Ιρλανδία η συμμετοχή ακροδεξιών υποψηφίων για το ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλη, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσοι θα εκλεγούν, ώστε να ενισχύσουν την ακροδεξιά πτέρυγα του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θέλουν αυστηρότερους ελέγχους για το μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση ήδη μείωσε την κοινωνική στήριξη, έχει επεκτείνει περιοριστικά μέτρα και έχει απομακρύνει τους καταυλισμούς για να αποτρέψει τις νέες αφίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις έχει σταθεροποιηθεί η στήριξη προς τους Πράσινους και το Fianna Fáil ενώ ενίσχυσε και το Fine Gael, το τρίτο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του νέου πρωθυπουργού (taoiseach) Σάιμον Χάρις.

Την ίδια ώρα καταγράφεται απογοήτευση για το Sin Fein, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση κυρίως λόγω της στάσης του κόμματος στο μεταναστευτικό με τα ποσοστά του να έχουν μειωθεί στο 22% από 33% το 2022. Να σημειωθεί ότι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2025.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ, ενώ η Ιρλανδία θα εκλέξει 14 ευρωβουλευτές, που αντιστοιχούν στο 2% του Ευρωκοινοβουλίου των 720 πλέον εδρών.

Στην Τσεχία, οι ψηφοφόροι – σήμερα και αύριο Σάββατο – καλούνται να αναδείξουν 21 ευρωβουλευτές με το κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης ANO του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις να είναι οριακά μπροστά με 23,1% έναντι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Υπήρξαν ιδιαίτερες ανησυχίες στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για ρωσική ανάμειξη με τις τσεχικές αρχές να ανακαλύπτουν συγκεκριμένη ιστοσελίδα που μετέδιδε ρωσική προπαγάνδα (Voice of Europe).

Ενδιαφέρον θα έχει εάν το κυβερνών κόμμα ODS του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα -που αναμένεται να εκλέξει έως 4 ευρωβουλευτές- και ανήκει στην υπερσυντηρητική ευρωομάδα του ECR, μετά τις εκλογές γίνει μέλος της κεντροδεξιάς πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, αναμένεται μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στην Τσεχία. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 2 το μεσημέρι και έως τις 10 το βράδυ και τις δύο μέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments