Πολιτική

Ευρωεκλογές: Περιμένοντας την απόφαση των αναποφάσιστων

Ευρωεκλογές: Περιμένοντας την απόφαση των αναποφάσιστων

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υψηλό ποσοστό πολιτών δεν βρίσκει τις ευρωεκλογές σημαντικές.

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές με «άγνωστο Χ» το ποσοστό της αποχής και «κλειδί» την αδιευκρίνιστη ψήφο. Τα δημοσκοπικά ευρήματα προμηνύουν πως δεν θα έχουμε ντέρμπι στην κορυφή όμως η κάλπη… κρύβει εκπλήξεις.

Η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση (Marc για τον ANT1) που είδε το φως της δημοσιότητας επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα «σκοτεινά σημεία» και με μια προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα.

Η Νέα Δημοκρατία, που διατηρεί την κυριαρχία της, παρουσιάζει μια σταθερή μείωση στην πρόθεση ψήφου από τις 25 Απριλίου έως τις 5 Ιουνίου.

Το κόμμα της Πειραιώς φτάνει στο ύψος του στα μέσα Μαΐου με 30,7%, αλλά μειώνεται στο 29,8% τέσσερις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε χαμηλά με 10,1% στο τέλος του Ιανουαρίου, αρχίζει να ανεβαίνει μέχρι το τέλος του Μαΐου (15,1%), όπου η ανοδική πορεία σταματά λίγο πριν τις εκλογές (14,8%).

Το ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί στην τρίτη θέση δείχνει μια σχετική σταθερότητα από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα έχοντας απολέσει τη δημοσκοπική άνοδο (13,4%) που κατέγραφε στις 23 Ιανουαρίου. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη πάει με ένα καταγεγραμμένο 9,8% στην πρόθεση ψήφου.

Αδιευκρίνιστη ψήφος

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αποτελείται από 50,2% γυναίκες και 49,8% άνδρες.

Αναφορικά με την κομματική τους προέλευση, ένας στους τρεις αναποφάσιστους ψηφοφόρους συμπαθεί τη ΝΔ (36,5%), ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ (18,5%), ΠΑΣΟΚ (13,5%), Νίκη (6,3%), Σπαρτιάτες (4,9%), ΚΚΕ (4,6%), Πλεύση Ελευθερίας (4,1%), ΜέΡΑ25 (3,5%), Ελληνική Λύση (2%) και Άλλο κόμμα (6,1%).

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν κομματική ταύτιση και ακολουθούν τους κεντρώους αποτελούν την πρώτη δύναμη στον χώρο των αναποφάσιστων. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους δύο αναποφάσιστους είναι άνω των 55 ετών.

Υψηλή αποχή

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό αυτών που δεν θεωρούν σημαντικές τις ευρωεκλογές αυξήθηκε κατά περίπου 4,5 μονάδες τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας την υπόθεση ότι η αποχή θα είναι υψηλή.

Συγκεκριμένα, το 43,6% απαντά ότι οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 19,5% απαντά ότι είναι ελάχιστα ή καθόλου σημαντικές. Ωστόσο, το 66,7% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι είναι σίγουρο για το κόμμα που θα υποστηρίξει, το 27% απαντά μάλλον και το 5,3% απαντά μάλλον όχι.

Τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ έχει το υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές με 29,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 14,8%, με διαφορά 5 μονάδων από το τρίτο ΠΑΣΟΚ που έχει 9,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΝΔ βρίσκεται στο 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,7%, η Ελληνική Λύση στο 8,4%, το ΚΚΕ στο 7,8% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,3%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%, η Νίκη με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,1% και οι Δημοκράτες με 1,7%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments