Πολιτική

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε υγεία και παιδεία

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε υγεία και παιδεία

Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.

Με την ψηφιοποίηση του κράτους να προχωρά στη δημόσια διοίκηση, αλλάζοντας τον «γραφειοκρατικό λαβύρινθο», στον οποίο «χάνονται» οι πολίτες, αλλά και την ψηφιακή επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης να αποτελεί τη μεγάλη πρόσκληση των επόμενων ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και των υπηρεσιών του κράτους.

Στον τομέα της υγείας, ο στόχος είναι η γρήγορη υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος των ιατρών, μαζί με τη βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει τις αδυναμίες του χώρου της υγείας και έχει δεσμευτεί να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες νοσηλείας και να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές για όλους.

Το Myhealthapp αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει την ανάγκη για μια ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να προωθηθεί η εξέλιξη των νοσοκομείων και των επιστημόνων.

Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η εφαρμογή της στη φαρμακευτική έρευνα και στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης, οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και νησιών, όπως στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες, όπου έχει ήδη εφαρμοστεί η μεταφορά φαρμάκων με drone.

Στις πολιτικές που είναι υπό εξέλιξη, περιλαμβάνεται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες, με τη συμμετοχή 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών. Σχεδιάζεται επίσης η επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, ανεξάρτητα από τα γεωγραφικά δεδομένα.

Επιπλέον, προγράμματα πρόληψης θα ενισχυθούν με την εισαγωγή δύο νέων εφαρμογών. Η πρώτη είναι ο “Ψηφιακός Σύμβουλος Υγείας“, ο οποίος θα παρέχει σε κάθε πολίτη πληροφορίες σχετικά με το προφίλ υγείας του. Η δεύτερη είναι το “Healthflix”, με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συνδέεται με τον “Ψηφιακό Σύμβουλο Υγείας” και θα παρέχει στους πολίτες πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη οπτικοακουστικού υλικού και σε ψηφιακά εργαλεία, όπως η άυλη συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό ραντεβού.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει ολιστικά τον τομέα της υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία και την πρόληψη. Η ειδοποίηση των γυναικών για μαστογραφία και οι διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του εντέρου αποτελούν δύο σημαντικές πολιτικές της κυβέρνησης που θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών καινοτομιών στον τομέα της παιδείας, μετά τη νομοθέτηση για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η μεταρρύθμιση του σχολείου, με στόχο την αναμόρφωση των σχολικών μονάδων.

Στη νέα προσέγγιση της εκπαίδευσης θα υπάρχουν αλλαγές στη μέθοδο διδασκαλίας, με έμφαση σε μαθήματα όπως η πληροφορική, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και η προώθηση του εθελοντισμού, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας. Ήδη, υλοποιείται το πρόγραμμα του “ψηφιακού σχολείου” που παρέχει δωρεάν υλικό σε όλους τους μαθητές και το “ψηφιακό φροντιστήριο” για τις πανελλαδικές εξετάσεις, το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Στο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει την ανανέωση της ισχυρής εντολής, που οι ψηφοφόροι του έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο, ώστε οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και το κυβερνητικό έργο να συνεχιστεί, χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης για την υλοποίησή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments