Μάχη δίχως αύριο στην Κεντροαριστερά
Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών παίρνουν για τα κόµµατα και τους ηγέτες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς οι επικείµενες ευρωεκλογές, καθώς εν πολλοίς κρίνεται το πολιτικό τους µέλλον και ο πραγµατικός ρόλος που θα διαδραµατίσουν µετά τις 9 Ιουνίου. Η εκλογική µάχη αφορά πρωτίστως τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπαρξιακά χαρακτηριστικά έχει η εκλογική διαδικασία για τη Νέα Αριστερά, όπως επίσης και για τους ∆ηµοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και για τον Κόσµο του Πέτρου Κόκκαλη.
Με ενδιαφέρον αναµένεται και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΚΚΕ, που για ένα σηµαντικό διάστηµα φλέρταρε δηµοσκοπικά µε διψήφιο ποσοστό. Την ίδια ώρα, αξιοσηµείωτες είναι και οι τελευταίες έρευνες, οι οποίες έχουν δώσει ελπίδες εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που συνεργάζεται µε τη ΛΑ.Ε.- Ανυπότακτη Αριστερά του ∆ηµήτρη Στρατούλη. Φαίνεται, δηλαδή, ότι και στο πεδίο της Αριστεράς και των δυνάµεων που συγκρούονται µε την Ευρώπη θα υπάρξουν διεργασίες, µε τον Περισσό να έχει πάντα ηγεµονικό ρόλο στο γήπεδο αυτό.
Στις ευρωεκλογές, θα γίνει αξιολόγηση του πολύχρωμου κομματικού μπουκέτου, με έμφαση στη μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η αντιπαράθεσή τους έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα εδώ και μήνες και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία προοπτική συμφιλίωσης. Κανένας από τους δύο δεν δείχνει διάθεση για προσέγγιση, με τον κ. Κασσελάκη να χαρακτηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη ως εκβιαζόμενο για την υπόθεση των υποκλοπών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποκαλεί συνεχώς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ασόβαρο.
Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ένα μικρό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες, καθώς δεν είναι σαφές αν το κοινό που απευθύνεται πλέον το κόμμα μέσω του κ. Κασσελάκη θα συμμετάσχει στις εκλογές. Αντίθετα, πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα το πάνω χέρι, καθώς είναι πιο ενσωματωμένο στην κοινωνία, με οργανωμένη υποδομή και ισχυρές συνδέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και τα επιστημονικά επιμελητήρια.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντική για τα συνδικάτα και τα επιστημονικά επιμελητήρια. Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των μελών του κόμματος για να εδραιωθεί στην ηγεσία, αλλά αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη τον αντιπαρατίθενται. Αν συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο εθνικό ποσοστό του 2023, δηλαδή περίπου 17%, τότε δεν θα υπάρξει εσωτερική αμφισβήτηση. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν τάσεις φυγής από το κόμμα, καθώς ορισμένα στελέχη αρνούνται να αποδεχθούν την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Κασσελάκη και την παραγκωνισμένη θέση τους. Αν το ποσοστό είναι κάτω από 15% και απειληθεί η δεύτερη θέση, τότε θα υπάρξει έντονη κριτική για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο Κασσελάκης. Ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση να αποχωρήσει, οπότε ακόμα και σε αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αντιπαράθεση με οποιοδήποτε στέλεχος επιθυμεί να του αντιπαρατεθεί στις εσωκομματικές εκλογές. Με βάση αυτά, προβλέπεται ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση.
Η μάχη για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι εξίσου κρίσιμη, καθώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά την ισχυροποίησή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσωπο που να αμφισβητεί απευθείας την κυριαρχία του, αλλά είναι προφανές ότι αν η Χαριλάου Τρικούπη πετύχει ποσοστά κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών, δηλαδή περίπου 12%, τότε το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε μια φάση εσωστρέφειας και περιδίνησης. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ομάδα στελεχών με φιλοδοξίες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να πιέσουν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την προσφυγή στη βάση του κόμματος, που σύμφωνα με το καταστατικό είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2025. Αντίθετα, αν, όπως εκτιμά ο κ. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ πετύχει ποσοστό 14% και άνω, τότε είναι σαφές ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος του κ. Ανδρουλάκη, καθώς έχει δηλώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρωτοστατήσει στον διάλογο με τη Νέα Αριστερά και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μάχη της ευρωκάλπης έχει υπαρξιακή σημασία για τους Δημοκράτες του κ. Λοβέρδου και τον Κόσμο του κ. Κόκκαλη. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές και μπορεί να κινηθούν στο όριο του 2%, αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις. Ο κ. Λοβέρδος δεν αποκλείει τις συνεργασίες με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ενώ ο κ. Κόκκαλης έχει ήδη αποστείλει επιστολή στους αρχηγούς των προοδευτικών κομμάτων για να ξεκινήσει διάλογος μετά τις εκλογές. Συνεπώς, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι κρίσιμο για τα κόμματα και θα διαμορφώσει το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του πολιτικού χώρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας