Πολιτική

Σενάρια ανασχηματισμού μετά τις κάλπες

Σενάρια ανασχηματισμού μετά τις κάλπες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα κινηθεί ο πρωθυπουργός.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θέσει ευθύς εξαρχής το πολιτικό διακύβευμα της προσεχούς Κυριακής, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν αν θέλουν η χώρα να μείνει στην τροχιά προόδου που ήδη ακολουθεί, ζητούμενο παραμένει τι θα σημάνει στην πράξη η εκλογική επίδοση της ΝΔ και πώς το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στις 9 Ιουνίου θα ερμηνευθεί.

Εκτός από το προφανές ζήτημα της αντιμετώπισης της χαλαρότητας της ψήφου και του κινδύνου της αποχής, ο πρωθυπουργός στις δημόσιες του ομιλίες επισημαίνει ότι η ψήφος είναι κρίσιμη και για έναν ακόμα λόγο. Αυτός αφορά τη συνεχή εξέλιξη της εσωτερικής πολιτικής ζωής, με την αντιπολίτευση να προβάλλει τις εκλογές ως “δημοψήφισμα” και τις υποσχέσεις και τα σενάρια για ανασχηματισμό να κυκλοφορούν.

Παράλληλα, στις πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων – σε ποσοστό 69% – δεν πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα έχουν επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα της χώρας. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διοικεί τη χώρα χωρίς προβλήματα και ότι τα πραγματικά θέματα είναι η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία και τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

Με το μετεκλογικό τοπίο να αποτελεί γρίφο, σε ότι αφορά τον πήχη του 33% που έχει θέσει η ΝΔ ως εκλογικό της στόχο, το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, οι αξιωματούχοι του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στην κυβέρνηση, με αλλαγές στα χαρτοφυλάκια και επιτάχυνση στις πρωτοβουλίες για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν είναι φίλος των συχνών αλλαγών, οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι η απόδοση της κυβέρνησης και των υπουργών αξιολογείται καθημερινά.

Γίνεται προφανές ότι στο μπλοκάκι του ο πρωθυπουργός έχει ήδη σημειώσει τυχόν λάθη και παραλείψεις, αλλά και συνολικά τις επιδόσεις των υπουργών του για τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται και τους στόχους που έχουν έως σήμερα επιτύχει ή παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται αναφέρονται στον πιθανό χρόνο που θα πραγματοποιηθούν αλλαγές, μερικοί τις εκτιμούν ότι θα γίνουν στο τέλος του καλοκαιριού και πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα γίνουν πιο σύντομα, με πιθανές αλλαγές στην κυβερνητική δομή, συμπεριλαμβανομένων συγχωνεύσεων υπουργείων. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ήδη θέσει στο τραπέζι την ανάγκη για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με την ακρίβεια να αποτελεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός – μέσω των συνεντεύξεων και της αρθρογραφίας του – παραθέτει τις κύριες προτεραιότητες της επόμενης ημέρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Μεταναστευτικό και την Κοινή Αγροτική Πολιτική έως τις προσπάθειες για κοινά αμυντικά σχέδια και την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Ήδη έχουν προαναγγελθεί νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση που αφορά το υψηλό κόστος για τη στέγη αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης για την οικογένεια, καθώς επίσης και μια σειρά νομοσχεδίων που θα τεθούν προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού, λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα. Επιπλέον, θα προχωρήσουν και τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της Κεφαλαιαγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments