EDITOR'S PICK

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως παρουσιάστηκε στην 24η Σύνοδο της UNESCO

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως παρουσιάστηκε στην 24η Σύνοδο της UNESCO

Πηγή Φωτογραφίας: EPA

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται σταθερά στην ημερήσια διάταξη της Διακυβερνητικής Επιτροπής εδώ και 40 χρόνια

H επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή της Επιστροφής τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Η ελληνική αντιπροσωπία περιελάμβανε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπία Βικάτου και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου. Από το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου Άρτεμις Παπαθανασίου και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Γεώργιος Κουμουτσάκος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Ελλάδα παρουσίασε τα επιχειρήματα και τα γεγονότα της σχετικά με την υπόθεση που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και αφορά την επιστροφή στην Ελλάδα των μαρμάρινων γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών που αφαιρέθηκαν παράνομα από τον Thomas Bruce Elgin από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Αθήνα το 1817 και αργότερα πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου συγκαταλέγονται στα κορυφαία και πιο κερδοφόρα εκθέματά του. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα επικαλέστηκε την κακή συντήρηση και την έλλειψη φροντίδας για τα Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο και τις άκαρπες προσπάθειες για διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και επανέλαβε τη θέση της ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξει τη βούλησή του να συμμορφωθεί με τις συστάσεις και τις αποφάσεις της UNESCO.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε για άλλη μια φορά ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου η επιστροφή των αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης δεν είναι δυνατή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο. Σε μια ανεξήγητη κίνηση στα τέλη του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι το θέμα της επιστροφής των ελληνικών μαρμάρων δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό υποστηρικτών παγκοσμίως που ζητούν την επιστροφή των Ελληνικών Μαρμάρων, το Βρετανικό Μουσείο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Προς υποστήριξη του καλέσματος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της 24ης Συνόδου της UNESCO την περασμένη εβδομάδα ήταν η Ιταλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρωσία, η Λιβύη, το Ιράκ, η Ινδία, η Χιλή, η Βενεζουέλα, ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, η Γκαμπόν, η Ζάμπια, η Αίγυπτος και οι χώρες παρατηρητές Τουρκία, Παλαιστίνη, Νικαράγουα, Ονδούρα και Βραζιλία. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή εξέδωσε σύσταση επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες συστάσεις και αποφάσεις της, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος εξακολουθεί να εκκρεμεί και κάλεσε τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος. Τέλος, κάλεσε τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO να συμβάλει στη διεξαγωγή των αναγκαίων συναντήσεων μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της 25ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments