Nέα της αγοράς

Διευρυμένο στα $74,6 το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ

Διευρυμένο στα $74,6 το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: marineinsight.com/

Το εμπόριο αποτελεί και πάλι ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επηρεάζοντας το ΑΕΠ

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Απρίλιο στο μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2022 λόγω της αύξησης των εισαγωγών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των μηχανοκίνητων οχημάτων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των βιομηχανικών προμηθειών.

Το χάσμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 74,6 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών έκανε πρόσφατα λόγο για κενό 76,5 δισ. δολαρίων.

Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 2,4% στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,8%. Σημειωτέον πως τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.

Το έλλειμμα του Απριλίου υποδηλώνει ότι το εμπόριο θα αποτελέσει και πάλι ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού περιόρισε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το α’ τρίμηνο για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.

Πριν από τα πρόσφατα αποτελέσματα, η πρόβλεψη GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα υποδείκνυε ότι το εμπόριο θα αφαιρούσε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο.

Ενώ το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί από το 2022, η όρεξη για εισαγόμενα εμπορεύματα μπορεί να παραμείνει αυξημένη δεδομένων των ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών.

Επιπλέον, οι περιδινισμένες σε προβλήματα οικονομίες του εξωτερικού περιορίζουν τη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 93,5 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, το μεγαλύτερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Οι δαπάνες των επισκεπτών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,7% σε χαμηλό τριών μηνών. Τα έξοδα των Αμερικανών στο εξωτερικό, παράλληλα, υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ με την Κίνα μειώθηκε. Μειωμένη ήταν και η αξία των αγαθών που εισήχθησαν από την Κίνα. Παρόμοια, τέλος, κινήθηκε και το εμπόριο αγαθών με το Μεξικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments