Οδηγός

Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν και από πότε

Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν και από πότε

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα καθορίζει τους όρους χορήγησης του αναμορφωμένου επιδόματος ανεργίας.

Τι θα ισχύσει

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα καθορίζει τους όρους χορήγησης του αναμορφωμένου επιδόματος ανεργίας.

ΔΥΠΑ – Επίδομα ανεργίας: Τι θα ισχύσει

Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα, το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Σεπτέμβριο, προβλέπει:

τη χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α’ τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.

τη λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του

την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ένας άνεργος που έχει απασχοληθεί με ένσημα 20 ετών θα λαμβάνει το ενισχυμένο επίδομα ανεργίας για τους πρώτους τρεις μήνες.

Κάθε τρίμηνο, όμως, θα βλέπει την παροχή σταδιακά να υποχωρεί, ώστε να έχει κίνητρο να ενεργοποιηθεί ξανά στην αγορά εργασίας.

Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το «μπόνους» που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Στόχος είναι και τα δύο αυτά ποσά να μην ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments