Οικονομία

Ανάσα για χιλιάδες μικρομεσαίους η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου – Πόσο ωφελούνται και από πότε

Ανάσα για χιλιάδες μικρομεσαίους η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου – Πόσο ωφελούνται και από πότε

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Δώρο άδωρο επί του παρόντος για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο

Μπορεί για περίπου 500.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να μην σημαίνει απολύτως τίποτε η απόφαση της περασμένης Πέμπτης από την ΕΚΤ, που «έκοψε» τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θα δουν άμεσα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μείωση στις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω δανειοληπτών, το επιτόκιο με βάση το οποίο πληρώνουν τη μηνιαία δόση του δανείου τους είναι συνδεδεμένο με το Euribor, το οποίο εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάλογη αποκλιμάκωση – δηλαδή κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης – κάτι που θα φέρει αναλογική μείωση του επιτοκίου.

Αυτό, μεσοπρόθεσμα, θα σημάνει μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, μία μείωση που θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όσο προχωρά η υλοποίηση της δέσμευσης της ΕΚΤ για νέες μειώσεις επιτοκίων, κάποιες εκ των οποίων μέσα στο 2024.

Επί του παρόντος, η μείωση επιτοκίων για όσους δανειολήπτες έχουν στεγαστικό δάνειο και είναι ενήμεροι, μάλλον δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο, και αυτό διότι ήδη από τον Μάρτιο του 2023 βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάιο του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία ήρθε μετά από συνεννόηση τραπεζών και κυβέρνησης για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Το «πάγωμα» του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είχε εθελοντικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στα επίπεδα του 2,7% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1 μήνα) και στο 2,85% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 3 μηνών).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τότε, πριν από περίπου ένα χρόνο, στο έκτακτο αυτό μέτρο είχαν ενταχθεί αυτόματα δάνεια συνολικής αξίας 18-20 δισ. ευρώ που έχουν συνάψει μισό εκατομμύριο δανειολήπτες.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, που βλέπουν συνολική μείωση των επιτοκίων μεταξύ 125 και 150 μονάδων βάσης μέσα στο 2024 από την ΕΚΤ, τότε από εκείνο το σημείο θα ξεκινήσει η ελάφρυνση για τους δανειολήπτες, αλλά αυτό, όπως όλα δείχνουν, έχει δρόμο μπροστά του.

Έρχονται οι πρώτες ωφέλειες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Αντίθετα, όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια θα δουν άμεσο όφελος. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν δει το κόστος χρήματος να εκτινάσσεται μέσα στην τελευταία διετία και η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων για αρκετούς εξ αυτών, κυρίως για τους μικρομεσαίους, έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Αν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση έχει πάρει ένα δάνειο 150.000 ευρώ για 10 χρόνια. Το συγκεκριμένο δάνειο έχει spread, δηλαδή το κέρδος της Τράπεζας, 3,5%. Στα τέλη του Ιουλίου του 2022, η επιχείρηση πλήρωνε μηνιαία δόση 1.483,29 ευρώ, μιας και το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν μηδενικό.

Η τελευταία δόση είχε εκτιναχθεί στα 1.820 ευρώ και πλέον με τη μείωση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ θα υποχωρήσει στα 1.803 ευρώ, με τους επιχειρηματίες να ευελπιστούν σε νέες μειώσεις και μάλιστα γρήγορα, ώστε να δουν τη μηνιαία δόση της δανειακής υποχρέωσης τους να υποχωρεί σημαντικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) ήταν στο 15,18%, οπότε λογικά, η μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης θα πρέπει από τον μήνα αυτό να φανεί και σε αυτή την κατηγορία των δανείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments