Πολιτική

Ευρωεκλογές στον αστερισμό της αποχής

Ευρωεκλογές στον αστερισμό της αποχής

Πηγή Φωτογραφίας: Dw.com

Το καλοκαίρι που ξεκινάει θα είναι πυκνό σε πολιτικές εξελίξεις.

Πιο χαλαρές στιγμές περνούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί με τους συνεργάτες τους, τις οικογένειές τους και την καθιερωμένη χαλαρή συζήτηση με τους δημοσιογράφους στα παραδοσιακά «ούζα».

Οι εντάσεις αυξήθηκαν στα ύψη της προεκλογικής περιόδου, κυρίως λόγω του θέματος του “πόθεν έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με σχεδόν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα ακόμη και μετά τις εκλογές. Ένας κύριος παράγοντας που επηρεάζει την εκλογική συμμετοχή είναι η αποχή, με τα ποσοστά συμμετοχής να αναμένονται χαμηλά για τα νέα δεδομένα, παρόλο που οι εκλογές διεξάγονται χωριστά από τις αυτοδιοικητικές.

«Υπάρχει ενεργός ακόμη ο κίνδυνος, ως μια σοβαρότερη και ισχυρότερη υπόθεση εργασίας, να έχουμε ρεκόρ αποχής, δηλαδή να είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά στη χώρα κάτω από το 50%», δήλωσε ο Θωμάς Γεράκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ποσοστό της αποχής να έχει μπροστά ακόμα και τον αριθμό… 6.

«Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται υπερβολικό. Δεν είναι όμως ένα νούμερο που δεν το έχουμε δει στην Ευρώπη και δεν το έχουμε δει και σε εκλογικές αναμετρήσεις που δεν το περιμέναμε», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

Ο κ. Γεράκης σημείωσε επίσης ότι ένα ποσοστό συμμετοχής κάτω του 50% στην κάλπη της 9ης Ιουνίου θα ήταν πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά της χώρας, αλλά θα ενέχει και μηνύματα.

«Μιλάμε, λοιπόν, για ρεκόρ που δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα να πέσει η συμμετοχή κάτω από το 50%. Αν πέσει τώρα θα είναι η πρώτη φορά και θα είναι ένα μεγάλο καμπανάκι, δηλαδή συνολικά για το πολιτικό σύστημα και για τη δημοκρατία», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση το βράδυ της Κυριακής θα «μετρηθούν» τα εξής στοιχεία:

– Αν έχει μειωθεί η «ψαλίδα» της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το δεύτερο κόμμα. – Κατά πόσο το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα πλησιάζει ή θα ξεπερνά τη «γαλάζια παράταξη». Το δεύτερο ενδεχόμενο δεν έχει αποτυπωθεί στις έως τώρα δημοσκοπήσεις. – Ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει τελικά να πάρει το «ασημένιο» μετάλλιο στη μάχη των Βρυξελλών. – Πως θα αποτυπωθεί η πολυδιάσπαση που υπάρχει στο χώρο της Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή από τον «τεμαχισμό» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκύψει σε διαφορετικό χρόνο η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25 που συνεργάζεται με τη ΛΑΕ, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας. – Τι ποσοστά θα γράψουν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και αν το άθροισμα τους θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι που έρχεται αναμένεται να είναι πλούσιο σε πολιτικές εξελίξεις, με ορισμένους να πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό σύντομα.

Οι ποσοστιαίες συμμετοχές των δύο κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον τους, ενώ αναμένεται εξελίξεις ή τουλάχιστον συζητήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments