Πολιτική

Κασσελάκης: Ενέργειες και λάθη μιας περιπετειώδους καμπάνιας

Κασσελάκης: Ενέργειες και λάθη μιας περιπετειώδους καμπάνιας

Πηγή Φωτογραφίας: [369572] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε συχνά σε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η πρώτη προεκλογική περίοδος του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι της Κουμουνδούρου ήταν έντονη καθώς αποτέλεσε ένα ολόδικό του «one man show». Από τα τηλεοπτικά σποτ μέχρι τις περιοδείες και από την πληθώρα συνεντεύξεων μέχρι τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διαφημίσει εαυτόν ως αυθεντικό και καινοτόμο. Ωστόσο, βρέθηκε να απολογείται για την περιουσιακή του κατάσταση.

Αρχικά, ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του επέλεξαν να δώσουν έμφαση στα θέματα της ακρίβειας και των Τεμπών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτή ήταν μια λογική επιλογή, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αυτά τα θέματα απασχολούσαν τους πολίτες και βρίσκονταν στην κορυφή των προβλημάτων τους. Ωστόσο, ήταν απαραίτητο να βρεθεί μια πολιτική θέση και τακτική που θα ξεχώριζε τον Στέφανο Κασσελάκη από τα υπόλοιπα κόμματα.

Έτσι, αποφασίστηκε να διεξαχθεί μια προεκλογική καμπάνια με έντονο και επιθετικό λόγο κατά της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που ήταν ασυνήθιστες για το ύφος των ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδόθηκε χαρακτηρισμοί όπως “Αλ Καπόνε”, “εκβιαζόμενος” και “ανήθικοι” προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση, καθώς και προς τους συνεργάτες τους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε τις ευρωεκλογές ως μια “τελική μάχη”. Επί εβδομάδες, έδινε το μήνυμα ότι αν η ΝΔ παραμείνει ισχυρή, τότε θα ακολουθήσουν τρία χρόνια δυσκολιών. Αυτό σήμαινε ότι αν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή “ανατροπή” στις εκλογές, το μέλλον θα είναι σκοτεινό και απαισιόδοξο. Ορισμένοι πολίτες αντιδρούν αρνητικά σε τέτοιες “προφητείες”, καθώς νιώθουν ότι τους αποδίδεται ευθύνη για οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Πριν από είκοσι ημέρες, η επικοινωνιακή τακτική του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκε να τον ωφελεί στις δημοσκοπήσεις. Ο Κασσελάκης πραγματοποίησε μια εξαιρετικά εντατική προεκλογική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα, με πολλές επισκέψεις, περιοδείες και ομιλίες. Ωστόσο, η τακτική της αγέρωχης ρητορικής έχει τα δικά της μειονεκτήματα. Όπως και η υπερβολική υπερέκθεση.

Αν δεν υπάρχει σαφής επικοινωνιακή στρατηγική και σχέδιο για έναν πολιτικό ή ένα κόμμα, τότε είναι πιθανόν να πετύχουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Οι ψηφοφόροι μπορεί να κουραστούν από τη συνεχή ένταση και την τοξικότητα. Ταυτόχρονα, η αναζήτηση για μια νέα, ακόμα πιο εντυπωσιακή ατάκα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη. Αυτό συνέβη και με τον Στέφανο Κασσελάκη, που συνεχώς προσπαθούσε να παρουσιάσει θετικά χαρακτηριστικά για τον εαυτό του: Δήλωνε αυθεντικός, αμετακίνητος, ειλικρινής, άδολος και άλλα πολλά, χαρακτηρισμούς που επιδιώκουν τη συναισθηματική σύνδεση με τους πολίτες. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του, όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί προ τριμήνου, «σύρθηκε» σε μια πολιτική αντιπαράθεση κατά την οποία αμφισβητούνταν ακριβώς αυτά τα εμβληματικά «χαρακτηριστικά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε οργανώσει ξεναγήσεις στα πολυτελή σπίτια του στο Κολωνάκι και τις Σπέτσες, που προκάλεσαν συζητήσεις. Αν και αρχικά παραδέχτηκε ότι του άρεσε αυτή η προβολή, όταν αυτό επηρέασε την εικόνα του στην πολιτική σκηνή, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του. Την ίδια ημέρα παρουσίασε την περιουσία του σε ένα φύλλο excel, που προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις και υπόνοιες για τον πλούτο του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε σε πολλές παρεμβάσεις του ότι επιθυμούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική. Για αυτό το λόγο, εμφανίστηκε συχνά σε εκπομπές lifestyle και δημιούργησε ¨παραπολιτικά” βίντεο στο tiktok. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο προσπάθησε να προσεγγίσει και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, άλλαξε την ρητορική του σχετικά με τις συνεργασίες και εγκατέλειψε την ιδέα της αυτονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών και σε άλλες συνεντεύξεις, εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα καλέσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε “άνοιγμα” σε ψηφοφόρους του Μερα25 και της Νέας Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ανοίξει προς συνεργασία με άλλα κόμματα λόγω της χαμηλής συσπείρωσής του ενόψει των εκλογών του 2023. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή απέτυχε καθώς δεν βρέθηκε συμφωνία. Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκατέλειψε την προσπάθεια αυτή και επέστρεψε στην ιδέα του αυτόνομου ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές.

Πιο παράδοξη, πάντως, ήταν η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει διαζύγιο με την κυβερνητική ιστορία του κόμματός του. Είπε πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα ελέγξει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ο στενός του συνεργάτης Θανάση Οικονόμου μίλησε για συναλλαγή κορυφαίων πρώην στελεχών και αδειάστηκε ήπια. Και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι το 2015 απογοητεύτηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments