Πολιτική

Κεντροαριστερά: Τα αυριανά στοιχήματα για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Κεντροαριστερά: Τα αυριανά στοιχήματα για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [366378] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με το όπλο παρά πόδα και οι τρεις σχηματισμοί και για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και τα κομματικά επιτελεία αποτιμούν τη προεκλογική καμπάνια τους, προσπαθώντας να προβλέψουν εάν το “ταμείο” που θα κάνουν αύριο το βράδυ θα δείχνει κέρδη ή ζημιές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο στοίχημα είναι το ποσοστό, δεδομένου ότι καμία δημοσκόπηση, ούτε των τελευταίων ωρών, δεν έδειξε ότι κινδυνεύει η δεύτερη θέση του στο πολιτικό σκηνικό. Ο στόχος για “2” μπροστά στο ποσοστό έχει απομακρυνθεί από καιρό, ενώ το 17-18% θεωρείται απολύτως εφικτό.

Η συσπείρωση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ελαφρώς πάνω από το 60% σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, καθώς αναφέρονται στην προηγούμενη εκλογική αναταραχή, στην αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην απρόσμενη εμφάνιση και επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και στη διχόνοια που ακολούθησε με την αποχώρηση των ηττημένων και στη δυσαρέσκεια της “παλιάς φρουράς” για τις πολιτικές και κομματικές αλλαγές που επέφερε ο νέος πρόεδρος.

Με βάση τη χαμηλή συσπείρωση, προκύπτει ότι από το περσινό ποσοστό 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μόλις 10%. Ο κ. Κασσελάκης και η ομάδα του σχεδίασαν μια καμπάνια για να αναπληρώσουν τις απώλειες με νέο κοινό και, αν είναι δυνατόν, να αυξήσουν συνολικά το κομματικό ποσοστό.

Η προβολή πιο κεντρώων θέσεων στα θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, δεν βρήκε απήχηση σε ένα ακροατήριο που δεν αναγνώρισε τον “παλιό” ΣΥΡΙΖΑ λόγω της “καθαρά αριστερής” φιλοσοφίας του, παρά τους συμβιβασμούς στα οικονομικά που έγιναν μετά το 2015 για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Για παράδειγμα, με τις αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή απευθύνθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό, τηρώντας ταυτόχρονα τις ισορροπίες με την επιλογή του να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη.

Ενώ με την σφοδρή επίθεση του όχι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη έβαλε τέλος στα όποια σενάρια για συζητήσεις “σε επίπεδο ηγεσιών” για την περίφημη προοδευτική συνεργασία, αναθέτοντας αυτή την προσπάθεια “στη βάση, στην κοινωνία”.

Κυρίως, ο κ. Κασσελάκης είχε ένα “νέο στυλ” που απομυθοποιούσε τις προσωπικές επιλογές, τον τρόπο ζωής και την προσωπική οικονομική κατάσταση. Αυτό τον έκανε να απευθύνεται σε πιο “απολιτίκ” ακροατήρια, κάτι που αποδίδεται και συνδυάζεται με τις σπουδές και την επιχειρηματική δραστηριότητα του στην Αμερική.

Το γεγονός δε, ότι δεν ανήκει – αντικειμενικά – στο παλιό πολιτικό προσωπικό, του επέτρεψε να παρουσιαστεί ως “ο νέος, άφθαρτος, μπίζνεσμαν” που υπόσχεται ακριβώς αυτό που λάνσαρε ως εκλογικό σλόγκαν: “καλύτερη ζωή για όλους, τώρα”. Αντικαθιστώντας δηλαδή “την επαναστατική ουτοπία με την ανάγκη βελτιώσεων “σήμερα”, με έμφαση στο εισόδημα, στο επίπεδο ζωής και στο κράτους δικαίου.

Στη Χ. Τρικούπη δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της “δεύτερης θέσης”, παρότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 3-4 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ηγετικά στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ποντάρουν σε δύο βεβαιότητες: ότι οι ψηφοφόροι που είναι πιστοί στο κόμμα του Ανδρέα θα πάνε αύριο στις κάλπες και θα το ψηφίσουν, κυρίως οι άνω των 60 ετών που έχουν σχέσεις ζωής μαζί του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε υπερ-επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως “διασκεδαστή”, “εκλεκτό του Μητσοτάκη” και “φαν του Μητσοτάκη όταν ήταν στην Αμερική”, ενώ αναφέρθηκε στο πόθεν έσχες του ως “σώου”. Οι επιτελείς επωφελούνται από τον σφικτό μηχανισμό του κόμματος και τις σημαντικές προσβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και σε μία εκτίμηση: ότι ένα σημαντικό τμήμα των “δημοσκοπικών ακόλουθων του Κασσελάκη” δεν θα φτάσει μέχρι τις κάλπες, ακριβώς επειδή πρόκειται για “απολιτίκ κοινό” και του “καναπέ”.

Αν οι παραπάνω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, υπάρχει πιθανότητα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί σημαντικά και να φτάσει στο 14%, το οποίο είναι το υψηλότερο όριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να καταλάβουν τη δεύτερη θέση ή να πλησιάσουν τόσο πολύ στα ποσοστά τους, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να θεωρηθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο.

Τέλος, το στοίχημα για τη Νέα Αριστερά είναι ένα: η πολιτική επιβίωση. Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων οι “πρώην του ΣΥΡΙΖΑ” πιστεύουν ότι το πόθεν έσχες του κ.Κασσελάκη τους έστειλε δυσαρεστημένο κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που μπορούν να σκαρφαλώσουν στο 3%.

Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή λόγω του νέου τρόπου κατανομής των ευρωεδρών, το σημαντικό ποσοστό αποτελεί κεντρικό στόχο για τους εν λόγω πολιτικούς. Ανοίγοντας τη συζήτηση για “συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο”, προσπερνούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εάν το ποσοστό τους φτάσει το 3% ή είναι λίγο πριν από αυτό. Οι επαφές με την Χ. Τρικούπη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείεται από αυτή τη συζήτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη και του Αλέξη Χαρίτση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments