Πολιτική

Μακρά εκλογική νύχτα για τρία κόμματα

Μακρά εκλογική νύχτα για τρία κόμματα

Πηγή Φωτογραφίας: [366643] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κόμματα, που θα κριθεί, στο όριο, αν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Για να πάρει μία από τις 21 ελληνικές έδρες στην Ευρωβουλή κάποιο κόμμα θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση. Όμως, το 3% δεν αρκεί. Όλα εξαρτώνται από τα υπόλοιπα των κομμάτων κάτω του 3% καθώς έτσι καθορίζεται το εκλογικό μέτρο.

Αν για παράδειγμα η εκτίμηση της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, δείχνει ότι το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που θα κινηθούν κάτω από 3% είναι 6,5, τότε το εκλογικό μέτρο που θα προκύψει θα είναι 4,45. Αυτό υπολογίζεται αφαιρώντας το σύνολο των ποσοστών κάτω του 3% (6,5) από το 100 και διαιρώντας το αποτέλεσμα με τον αριθμό των διαμοιραζόμενων εδρών (21).

Με το υπάρχον σύστημα δεν λαμβάνεται υπόψη το “εκλογικό μέτρο β’ κατανομής”. Οι έδρες που δεν ανατίθενται στην πρώτη κατανομή μεταφέρονται στη δεύτερη κατανομή και κατανέμονται μία προς μία στα κόμματα με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Αν ακόμα υπάρχουν αδιάθετες έδρες, τότε αυτές κατανέμονται μία προς μία στα κόμματα με το υψηλότερο ποσοστό, ξεκινώντας από το πρώτο κόμμα.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron για τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι κόμματα που έχουν ποσοστό 3% και ελάχιστα πάνω από αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να μην αποκτήσουν έδρες. Επομένως, θα πρέπει να παλέψουν για να επιτύχουν όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό πάνω από το 3%. Σύμφωνα με τις εκλογικές εκτιμήσεις της δημοσκόπησης, το ΜεΡΑ25, η Νέα Αριστερά και η Φωνή Λογικής διεκδικούν δύο έδρες με ποσοστό 3%.

Στην Α’ κατανομή μοιράζονται με βάση τα ποσοστά της εκτίμησης συνολικά 16 έδρες. Η ΝΔ λαμβάνει 7, ο ΣΥΡΙΖΑ 3, το ΠΑΣΟΚ 2, το ΚΚΕ 1, η Ελληνική Λύση 1, η Νίκη 1, η Πλεύση Ελευθερίας 1. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο για μόλις 0,05 % και μία μικρή μείωση των ποσοστών κάτω από το 4,45 θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τελικό διαμοιρασμό των εδρών αφού θα λάβουν έδρα στην Β’ κατανομή). Στην Β κατανομή για τις υπόλοιπες 5 έδρες περνούν όλα τα κόμματα με αχρησιμοποίητα υπόλοιπα από την Α’ κατανομή. Οι έδρες μοιράζονται από το κόμμα με το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο και συνεχίζεται ο διαμοιρασμός μέχρι να εξαντληθούν. Έτσι, Ελληνική Λύση, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ παίρνουν από μία έδρα.΄

Απομένουν 2 έδρες που πρέπει να μοιραστούν μεταξύ του ΜεΡΑ25, της Νέας Αριστεράς και της Φωνής Λογικής, τα οποία έχουν το ίδιο ποσοστό 3%. Σε περίπτωση ισοπαλίας, η κατανομή των εδρών θα κριθεί από τις ψήφους, με το κόμμα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων να αποκτά και τις δύο έδρες.

Τα ποσοστά των κομμάτων άνω του 3%, τα ποσοστά των κομμάτων κάτω του 3% που θα διαμορφώσουν το εκλογικό μέτρο είναι εκείνα που θα κρίνουν ποια από τα μικρά σε εκλογική δύναμη κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments