Πολιτική

Οι εξελίξεις στα κόμματα μετά την αυριανή κάλπη

Οι εξελίξεις στα κόμματα μετά την αυριανή κάλπη

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο αντίκτυπος της αυριανής αναμέτρησης στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ανεξαρτήτως των τελικών συσχετισμών μεταξύ των κομμάτων και πρωτίστως μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένες εξελίξεις δύσκολα δεν θα δρομολογηθούν: στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτελεί κυρίαρχη εκτίμηση πως ο ανασχηματισμός δεν θα αργήσει. Ενώ διεργασίες αναμένονται και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Παρά τη συμπλήρωση πέντε χρόνων στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκαλύψει ακόμη σε κανέναν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησής του. Ωστόσο, υπάρχει γενική αίσθηση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι αλλαγές είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν είτε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είτε πριν το τέλος του Αυγούστου. Αυτό θα συμβεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, με τον πρωθυπουργό να θεωρεί πιθανή την ανάγκη για “επανεκκίνηση” της κυβέρνησης. Ενδεχομένως, οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά αρνητικά κλίματα που θα έχουν διαμορφωθεί. Εν τω μεταξύ, ο Μητσοτάκης εστιάζει στην προεκλογική εκστρατεία και την αντιμετώπιση του Στ. Κασσελάκη.

Οι κάλπες της Κυριακής θα δρομολογήσουν εξελίξεις και στον χώρο της αντιπολίτευσης, με μεγάλο ερωτηματικό να αποτελεί εάν θα αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΠΑΣΟΚ ή συνολικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα στελεχών από τα δύο κόμματα και τη Νέα Αριστερά σχεδιάζει να προωθήσει την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου και τη δημιουργία εναλλακτικού κυβερνητικού πόλου έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας εξαρτάται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αν το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κινηθούν σε ποσοστά περίπου 15% και 13% αντίστοιχα, τότε θα επικεντρωθεί στην προγραμματική σύγκλιση τους. Αν όμως τα ποσοστά είναι 17% και 12%, τότε θα αναδειχθεί η ανάγκη για πολιτική ενότητα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Επίσης, οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα αποκτήσουν στις εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο Ν. Ανδρουλάκης θα προωθήσει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα αντιμετωπίσει αντίπαλο ή αντιπάλους για το αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μισογεμάτο, αλλά και μισοάδειο μπορεί να θεωρηθεί το δημοσκοπικό ποτήρι για τη Νέα Αριστερά, μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες. Το σχήμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο εμφανίζεται να διασφαλίζει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο –και αυτό αναμφίβολα συνιστά επιτυχία–, αλλά χωρίς τα ποσοστά που ενδεχομένως ανέμεναν οι ιδρυτές του. Μία από τις ερμηνείες για το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά καταγράφεται σταθερά περί το 3% συνδέεται με την ακραία πόλωση που επικράτησε στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την αναμέτρηση Κασσελάκη – Εφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία, αλλά και στη συνέχεια. Οπως αναφέρεται, ένα κομμάτι αριστερόστροφων ψηφοφόρων δυσφορώντας με την ακραία εσωκομματική πόλωση δεν εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά, αλλά μετακινήθηκε προς το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 και πρωτίστως την αποχή. Αντίστοιχες απώλειες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος όμως τις αντισταθμίζει με εισροές από άλλα κοινά. Πάντως, η εκλογή ευρωβουλευτή αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για τη Νέα Αριστερά, καθώς εάν επιτευχθεί το νέο σχήμα θα λάβει μέρος με σαφώς ευνοϊκότερους όρους στις διεργασίες στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, που αναμένεται να δρομολογηθούν μετά τις 10 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments