Πολιτική

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις ευρωεκλογές έχει πραγματοποιηθεί και το εκλογικό υλικό έχει διανεμηθεί στα σχολικά συγκροτήματα όλης της χώρας.

Η διασταύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνεται το Συντονιστικό Κέντρο της Περιφέρειας Αττικής στο ΣΕΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανοίγει τις πύλες του και το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο, που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για την εξυπηρέτηση των εκπροσώπων ελληνικών και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Το κέντρο Τυπου θα λειτούργησε το Σάββατο και την Κυριακή από τις 09:00 το πρωί. Θα βρεθούν εκεί 150 δημοσιογράφοι, οι 50 από τους οποίους θα είναι από το εξωτερικό. Οι δημοσιογράφοι θα έχουν ενημέρωση από τη Singular Logic. Το Κέντρο Τύπου είναι εξοπλισμένο με ασύρματο δίκτυο υψηλής ταχύτητας, ηλεκτρονικό, εκτυπωτικό και οπτικοακουστικό εξοπλισμό, ενώ οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω video wall ελληνικούς και ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε συνεχή ροή, το ΕΡΤNEWS θα καλύψει την εκλογική διαδικασία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ με το κλείσιμο της κάλπης θα μεταδώσει τα exit polls.

Τα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται για τις Ευρωεκλογές ανά την επικράτεια είναι 18.716. Σε αυτά υπάρχουν 237 μόνο για επιστολική ψήφο στο εκθεσιακο κέντρο Περιστερίου. Να σημειωθεί ότι τα εκλογικά τμήματα δεν είναι τα ίδια με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πολίτες μπορούν να αναζητουν το πού ψηφίζουν στον ιστότοπο του ΥΠΕΣ.

Το Σάββατο 8/6 θα ανοίξουν και οι τηλεφωνικές γραμμές του υπουργείου. Όλη η επικράτεια είναι μια εκλογική περιφέρεια και για αυτό το λόγο δεν συστήνονται τμήματα ετεροδημοτών.

Πώς ψηφίζουμε Ψηφίζουμε από τις 07:00 έως τις 19:00 με τα γνωστά έγγραφα αλλά και με ψηφιακή μορφή ταυτότητας. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν τάμπλετ και θα στείλουν αποτελέσματα.

Παράλληλα στέλνονται από τους υπαλλήλους των δήμων στις περιφέρειες κι κατόπιν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα μέσω του συστήματος «Ίριδα». Αυτά διασταυρώνονται με τα αποτελέσματα της Singular Logic που είναι προσωρινά και ανεπίσημα.

Οι Έλληνες θα εκλέξουμε 21 ευρωβουλευτές. Μόνο για τη συγκέντρωση και αναμετάδοση αποτελεσμάτων θα εργαστούν 30.000 υπάλληλοι Τοπικής αυτοδιοίκησης (από δήμους και περιφέρειες).

Η διαδικασία ανά την Ευρώπη Περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται να ψηφίσουν για να εκλέξουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 16 και 17 ετών, θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά.

Σημειώνεται ότι το ηλικιακό όριο είναι τα 16 έτη στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστρία και τα 17 έτη στην Ελλάδα. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, η ελάχιστη ηλικία των ψηφοφόρων είναι τα 18 έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments