Πολιτική

Τα οχυρά των κομμάτων και πού υστερούν

Τα οχυρά των κομμάτων και πού υστερούν

Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα "κάστρα" των κομμάτων και οι εκλογικώς αδύναμες περιοχές τους.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα πολιτικά κόμματα έχουν ορίσει τον τελικό πήχη ώστε την Κυριακή το βράδυ να είναι ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. έχει βάλει ως όριο το 33% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ το 17% των περυσινών εθνικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση ή εναλλακτικά τη μεγαλύτερη άνοδο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ενώ τη δική τους μάχη δίνουν τα μικρότερα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι κομματικοί σχηματισμοί δεν μετράνε τις δυνάμεις τους μόνο πανελλαδικά αλλά και ανά περιφέρεια, βλέποντας πού έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική και πού υστερούν.

Πιο ειδικά, η Αττική φαίνεται να είναι η περιφέρεια με την υψηλότερη υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό πάνω από το πανελλαδικό μέσο όρο του 32%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse. Αντίθετα, η Κρήτη φαίνεται να είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη υποστήριξη για το ΠΑΣΟΚ. Στη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά υποστήριξης για τη Ν.Δ. είναι χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, αλλά παρουσιάζουν τάση ανάκαμψης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Πελοπόννησο. Η Ν.Δ. έχει επίσης καλή υποστήριξη στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στην Κεντρική Ελλάδα, η υποστήριξη είναι χαμηλότερη, ειδικά στη Θεσσαλία, όπου οι επιπτώσεις της καταστροφής από τον κυκλώνα “Daniel” εξακολουθούν να επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά. Στη Θεσσαλία εντοπίζονται επίσης οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Αττική, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι κατά κανόνα χαμηλότερο από το μέσο όρο του που ανέρχεται στο 16,5%, σύμφωνα με την Pulse. Η Μακεδονία φαίνεται να είναι η χειρότερη περιοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα ποσοστά του είναι χαμηλά και στην Πελοπόννησο. Η Δυτική Ελλάδα φαίνεται να είναι μια “καλή περιφέρεια” για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Αχαΐα και την Ηλεία να αποτελούν παραδοσιακά κέντρα της Κεντροαριστεράς, ενώ η Θεσσαλία φαίνεται να κινείται πάνω από το μέσο όρο.

Όσον αφορά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, η Αττική παραμένει η χειρότερη περιφέρεια για το ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να έχει χαμηλότερα ποσοστά από την πανελλαδική μέση τάση του 13%. Αυτό επηρεάζει σημαντικά το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Αττική αποτελεί το μισό της Ελλάδας. Αντίθετα, οι περιφέρειες της Κρήτης έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης για το ΠΑΣΟΚ, λόγω της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Γενικά, το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης από τη μέση τάση σε όλες τις περιφέρειες, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Επιπλέον, στη Δυτική Ελλάδα, τη Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Κεντρική Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ έχει ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά από τη μέση τάση του 13%.

Η περιοχή που προτιμά το ΚΚΕ είναι η Ρούμελη, όπως αναφέρει και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, το ΚΚΕ έχει υψηλά ποσοστά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Πελοπόννησο, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα. Αντίθετα, στην Αττική τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα από τη μέση τάση του και η περιοχή φαίνεται να μην τον υποστηρίζει.

Τέλος, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το κύριο “έδαφος” της Ελληνικής Λύσης, καθώς σε πολλούς νομούς καταφέρνει να κατακτήσει ακόμη και τη δεύτερη θέση, με ποσοστά που αγγίζουν ή ξεπερνούν το διψήφιο. Ωστόσο, καθώς κατεβαίνουμε προς τα νότια, τα ποσοστά μειώνονται, με την Αττική να αποτελεί μία από τις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά, εκτός από μερικούς δήμους με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως ο Ασπρόπυργος και το Μενίδι, όπου η Ελληνική Λύση καταφέρνει να αγγίξει ποσοστά παρόμοια με αυτά της Βόρειας Ελλάδας. Στα νησιά, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, η Ελληνική Λύση έχει χαμηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο της, που είναι 8,5%, με το δεύτερο καλύτερο ποσοστό εκτός Μακεδονίας και Θράκης να βρίσκεται στην Ήπειρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments