Nέα της αγοράς

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε ‘ΒΒΒ+΄

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε ‘ΒΒΒ+΄

Πηγή Φωτογραφίας: .internethaber.com

Τι «βλέπει» ο οίκος για την κυπριακή οικονομία

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε «BBB+» από «BBB», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Παράλληλα, κάνει λόγο και για θετικές προοπτικές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η αναβάθμιση και οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις μειωμένες ευπάθειες σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και τις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις, που υποστηρίζονται από μια ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να οδηγεί σε συνεχείς βελτιώσεις το αξιόχρεο της χώρας.

Από εκεί και πέρα, ο οίκος υπογραμμίζει τα μειωμένα ρίσκο που αναδύονται από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το πιστωτικό προφίλ του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να ενισχύεται χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, την αύξηση της κερδοφορίας και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίου.

Μείωση κινδύνων Ακόμη, σε συνδυασμό με τη σημαντική απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα την τελευταία δεκαετία, οι αναλυτές της Fitch θεωρούν ότι αυτό έχει μειώσει τους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα και γύρω από ενδεχόμενες υποχρεώσεις προς το δημόσιο.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 7,9% στο τέλος του 2023, ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και από το ανώτατο όριο κοντά στο 50%.

Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον οίκο, λόγω της δυναμικής ανάπτυξης και των σταθερών προοπτικών για τις αγορές εργασίας και στέγασης.

Οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω υψηλότερων επιτοκίων, μεταφράστηκαν επίσης σε βελτιώσεις στις μετρήσεις φερεγγυότητας για τον τραπεζικό τομέα, με τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 να φθάνει το 21,5% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 16%.

Χρέος και πλεόνασμα Ο οίκος επισήμανε ότι το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Κύπρο συνέχισε να μειώνεται πέρυσι, πλησιάζοντας πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης τις «πολύ ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις» της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει το 4,5%, το οποίο χαρακτήρισε «μακράν το υψηλότερο» μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμα.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 70,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 65,1% το 2025 χάρη στην υψηλή ανάπτυξη και τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αν και το επίπεδο του χρέους της Κύπρου εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να το μειώσει «με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς στην ευρωζώνη» και μεταξύ άλλων χωρών που αξιολογεί ο οργανισμός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments