Nέα της αγοράς

Τα «χρυσά» μερίσματα του ΧΑ «νικούν» καταθέσεις και κρατικά ομόλογα

Τα «χρυσά» μερίσματα του ΧΑ «νικούν» καταθέσεις και κρατικά ομόλογα

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Στο 4% η μερισματική απόδοση του ΧΑ το 2024. Οι χρηματικές διανομές θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια. Σημαντική η συμβολή των τραπεζών και των νέων εισαγωγών.

Τρίβουν τα χέρια τους οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών αφού οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές εντός του 2024 ανέρχονται σε 74, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 2,73 δισ. ευρώ.

Όλα δείχνουν όμως ότι στο σύνολο του έτους οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων (μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων, διανομή από ειδικό αποθεματικό κ.α.) θα «πιάσουν» ή και θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, έναντι συνολικών χρηματικών διανομών 2,95 δισ. το 2023.

Αυτό θα συμβεί για τρεις λόγους:

Πρώτον, στα 2,73 δισ. θα πρέπει να προστεθούν τα 875 εκατ. ευρώ που θα μοιράσουν ως μέρισμα μετά από 15 χρόνια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για 342 εκατ. ευρώ από τη Eurobank, 332 εκατ. ευρώ από την Εθνική, 122 εκατ. ευρώ από την Alpha και 79 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.

Δεύτερον, γιατί υπάρχουν εισηγμένες που εκκρεμούν οι γενικές συνελεύσεις και οι οποίες παραδοσιακά ανταμείβουν τους μετόχους, όπως η Εκτέρ, η Ελινόιλ, η Βιοκαρπέτ κ.α.

Τρίτον, θα υπάρξουν εταιρείες που θα προχωρήσουν σε διανομή προμερίσματος λόγω καλής κερδοφορίας το 2024. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil και η Jumbo. Για παράδειγμα πέρσι ο ΟΠΑΠ είχε μοιράσει προμέρισμα 370 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 44 εκατ. ευρώ. Προμέρισμα είχε μοιράσει και η Helleniq Energy αλλά πληρώθηκε στις αρχές του 2024 οπότε το ποσό των 92 εκατ. ευρώ προσμετράται ήδη στα 2,73 δισ. ευρώ που είναι «κλειδωμένα». Επίσης, σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να προστεθούν και εταιρείες που κατά τη διάρκεια του έτους κατά πάγια τακτική στέλνουν τους μετόχους τους δύο φορές…ταμείο. Σε αυτές συγκαταλέγονται o Παπουτσάνης και η Αlpha Trust Ανδρομέδα.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως τα 4 δισ. ευρώ εκτός σημαντικού απροόπτου θα «πιαστούν» Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του ΧΑ, τις υψηλότερες χρηματικές διανομές είχαμε το 2007 με 5,42 δισ. ευρώ, και το 2008 με 4,49 δισ. ευρώ, αλλά τότε οι εισηγμένες ήταν περίπου 300. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι χρηματικές διανομές έχουν εξελιχθεί ως εξής: 1,3 δισ. το 2018, 2,2 δισ. το 2019, 1,8 δισ. το 2020, 1,7 δισ το 2021, 2,4 δισ. το 2022 και 2,95 δισ. το 2023.

Απόδοση πάνω από καταθέσεις και ομόλογα

Με 4 δισ. ευρώ μπόνους στους μετόχους, η μερισματική απόδοση του ΧΑ, σύμφωνα με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, «σκαρφαλώνει» στο πολύ ικανοποιητικό 4%. Το 4% ξεπερνά κατά πολύ τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες -και τις προθεσμιακές- αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πλην των ομολόγων που έχουν διάρκεια 30 έτη.

Σημειώνεται πως μέρισμα θα μοιράσουν και εταιρείες που πρόσφατα πέρασαν το κατώφλι του ΧΑ και δεν είχαν μοιράσει μέρισμα το 2023, όπως το ΔΑΑ, η Optima Bank, η Noval και η Orilina. Επίσης, σημαντική είναι και η συμβολή της ΔΕΗ, που επανήλθε στην κερδοφορία και έδωσε συνολικό μέρισμα 95,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι χρηματικές διανομές προσαυξάνονται και από τις ίδιες μετοχές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εισηγμένες, καθώς οι ίδιες μετοχές δεν δικαιούνται μέρισμα. Μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε ίδιες μετοχές έχουν διαχρονικά ο ΟΤΕ (που προχωρεί και στην οριστική διαγραφή τους) και η ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ/Βασίλης Κώτσης/businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments