Policy Briefs

Πώς η Μελόνι έγινε ο ρυθμιστής των ευρωεκλογών

Πώς η Μελόνι έγινε ο ρυθμιστής των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Apnews.com

Η Ιταλία, η οποία θα έχει 76 από τις 720 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στο μπλοκ.

Οι Ιταλοί ξεκίνησαν να ψηφίζουν από το Σάββατο στις ευρωεκλογές, οι οποίες μπορούν να καθιερώσουν την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ως «βασικό παίκτη».

Την ώρα που αναμένεται αύξηση της ακροδεξιάς, με τα ακροδεξιά κόμματα να αναμένεται να κερδίσουν το 1/4 των εδρών, το κεντρώο ρεύμα προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί ως η κύρια δύναμη στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Η Μελόνι, η οποία εξελέγη με μια πλατφόρμα που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη μετανάστευση, πόσταρε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα social media το Σάββατο, στο οποίο ανέφερε ότι οι προτεραιότητές της είναι «η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση (και) η προστασία της πραγματικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας».

Η Ιταλία, η οποία θα έχει 76 από τις 720 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στο μπλοκ.

Με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι μπορεί να κερδίσει το 27% των ψήφων – από μόλις 6,4% στις εκλογές της ΕΕ του 2019– η Ιταλίδα πρωθυπουργός πιθανόν να αποφασίσει για την πολιτική μοίρα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αν θα λάβει επαρκή υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία, υπογραμμίζει ο Guardian.

«Ναι» στην ακροδεξιά, υπό όρους Το ερώτημα εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Φον ντερ Λάιεν θα συμφωνήσει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά είναι πιθανό να αποδειχθεί καθοριστικό: η φον ντερ Λάιεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη το ΕΛΚ να συνεργαστεί με ακροδεξιούς βουλευτές, υπό την προϋπόθεση πως είναι υπέρ της ΕΕ και όχι «μαριονέτες» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επικεφαλής της Κομισιόν απέρριψε ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν, της οποίας το κόμμα Εθνικό Μέτωπο (RN) βρίσκεται επίσης στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ή με το γερμανικό AfD.

Πάντως, η φον ντερ Λάιεν φαίνεται να είναι πιο χαλαρή όσον αφορά τη συνεργασία με τη Μελόνι και ορισμένους συναδέλφους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). «Συνεργάζομαι πολύ καλά με τη Μελόνι», η οποία είναι «σαφώς φιλοευρωπαϊκή», είπε.

Υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Μελόνι στη ρύθμιση της εξουσίας του μπλοκ, η ίδια έχει δεχθεί «φλερτ» από τη Λεπέν, η οποία στοχεύει να σχηματίσει μια δεξιά υπερομάδα στο κοινοβούλιο, αλλά και από την κεντροδεξιά Φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments