Πολιτική

Η κάλπη κρίνει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Η κάλπη κρίνει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [369684] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (EUROKINISSI)

Τι περιμένουν και τι φοβούνται σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και στον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη έχουν προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει όχι μόνο για τα κόμματά τους, αλλά και για τους ίδιους, το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Μέχρι τώρα, οι δημοσκοπήσεις έδιναν αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το ποιο κόμμα θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να είναι το φαβορί, υπήρχε η πιθανότητα να μην πάνε να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι που πρόσφατα έχει κερδίσει. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια οργανωμένη βάση και βαθιές ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια κλπ., καθιστά δύσκολη την τελική εκτίμηση.

Φαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελεγχόμενη, επιτρέποντας στα επιτελεία να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα. Παρόλο που υπάρχουν επιφυλάξεις λίγες ώρες πριν από την έναρξη, η γενική αίσθηση είναι ότι τα δύο κόμματα θα κινηθούν στο εύρος του 14% έως 16%. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά μπορεί να μην φτάσουν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, η Νέα Αριστερά θα παίξει ρόλο στην εξίσωση, καθώς παλεύει για την εκλογική επιβίωση και φαίνεται να βρίσκεται στο όριο του 3%.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες το παρασκήνιο, το ποσοτικό στοιχείο θα είναι αυτό που θα κινητοποιήσει τις διεργασίες. Στη βάση του (πολιτικά) λογικού επιχειρήματος πως μόνο το άθροισμα των ποσοστών των τριών κομμάτων μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής των συσχετισμών έναντι της ηγεμονίας της Νέας Δημοκρατίας.

Από αυτό το σημείο ξεκινούν να εμφανίζονται διάφορες παράγοντες. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς και δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Χαρίτση. Φαίνεται να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα και έχει ήδη ανακοινώσει ότι τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει συνέδριο, ώστε να επιβεβαιωθούν από τη βάση του κόμματος οι ριζικές αλλαγές που επιθυμεί να κάνει. Ο στόχος του είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027, όπως ήδη έχει δηλώσει.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η πιθανότητα η καρέκλα του ΣΥΡΙΖΑ να τρίξει εάν χάσει τη δεύτερη θέση ή αν τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλότερα από το 17,8% που είχε στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος διαμορφώνονται τάσεις από μερικά στελέχη που δεν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά από την ταυτότητα του κόμματός τους και τον ρόλο που θα παίξουν.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μετά τις ευρωεκλογές, κορυφαία στελέχη θα εκφράσουν την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων και θα θέσουν το θέμα της συλλογικής λειτουργίας και της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει κρίσιμη μάχη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση ή ακόμα και αμφισβήτηση, εάν το κόμμα καταφέρει να αποκτήσει ποσοστό κάτω από 13,5%. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν στελέχη που ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας και ο πρόεδρος έχει λάβει πληροφορίες ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν παραγγείλει δημοσκοπήσεις για να μετρήσουν τη δημοφιλία τους και να αξιολογήσουν τις προοπτικές τους στο μέλλον.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αισιόδοξος τον τελευταίο καιρό, καθώς λαμβάνει ενθαρρυντικά μηνύματα από τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις του. Έχει ανοίξει τον διάλογο με άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, αναφέροντας ότι θα επιλέξει την οδό του προγραμματικού διαλόγου. Αν και κριτικάρει τον κ. Κασσελάκη, είναι διατεθειμένος να συζητήσει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.

Την ίδια ώρα, στο κόμμα του κ. Χαρίτση είναι ανοιχτοί στον διάλογο, όμως προτάσσουν μια συγκεκριμένη ατζέντα, με δύσκολα θέματα, όπως είναι αυτό της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους κ.ά. Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, συνεπώς, είναι σαφές πως θα καθορίσει τις διεργασίες στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, που ούτως ή άλλως εδώ και εβδομάδες κυοφορούνται στο παρασκήνιο. Και όλα αυτά ενόψει και των κινήσεων που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζοντας μεθοδικά ένα comeback.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments