Πολιτική

Μητσοτάκης και κινητοποίηση τα δυνατά χαρτιά της ΝΔ

Μητσοτάκης και κινητοποίηση τα δυνατά χαρτιά της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [370062] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα πατάει γερά στο 30%.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία «πατάει» με σιγουριά στο 30% και είναι εφικτό να πιάσει τον στόχο του 33% που έχει θέσει, στην Πειραιώς και στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για τις σημερινές ευρωεκλογές έχοντας επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια. Όλες οι έρευνες και οι αναλύσεις που έχουν γίνει κατατείνουν ουσιαστικά στο ίδιο συμπέρασμα: Η αυριανή αναμέτρηση θα κριθεί εν πολλοίς από το πόσοι -και φυσικά ποιοι- θα πάνε τελικά στις κάλπες να ψηφίσουν μια ημέρα που η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πέρα από την παραλία, πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν πολλά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν βλέπουν λόγο να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος. Το 2019, οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ τον τελευταίο χρόνο οι πολίτες έχουν ψηφίσει τέσσερις φορές, δύο για εθνικές εκλογές και δύο για αυτοδιοικητικές.

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, προσήλθαν 5.273.699 πολίτες (συμμετοχή 53,74%), ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, πήγαν να ψηφίσουν 5.920.355 ψηφοφόροι (ποσοστό 58,69%). Αναμένεται ότι αύριο το ψυχολογικό και συμβολικό όριο των 5.000.000 ψηφισάντων θα ξεπεραστεί και θα ψηφίσουν περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες, συν τους 180.000 που ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με αποχή πάνω από 50%, οι όποιες εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν με βεβαιότητα. Αλλά και ότι όποιο κόμμα πετύχει να αυξήσει τη συσπείρωσή του και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του θα δει το όφελος στην κάλπη. Στη Νέα Δημοκρατία, πέρα από την ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, X, Instagram, TikTok, YouTube), εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων, η προεκλογική καμπάνια έγινε κυρίως µε τον παραδοσιακό τρόπο.

Από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος επισκέφτηκαν με μεθοδικό τρόπο όλη την επικράτεια, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε στη Θεσσαλονίκη, ο Άκης Σκέρτσος βρισκόταν στον Έβρο, ο Νίκος Δένδιας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Κυρανάκης στην Κοζάνη και άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες σε γειτονικές περιοχές, καλύπτοντας έτσι σχεδόν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα την ίδια μέρα.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως εξηγεί στέλεχος του κόμματος, οι μισοί θα βρίσκονταν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και οι άλλοι μισοί στην Αθήνα. Παράλληλα, εκτός από τις αναρτήσεις και τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα, χρησιμοποιήθηκε ενεργά και η πιο παραδοσιακή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα 400.000 μέλη της Νέας Δημοκρατίας λάμβαναν τακτικά ενημερώσεις από την Πειραιώς και υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια κινητοποίησής τους για να ψηφίσουν.

Η δραστηριότητα αυτή αποδεικνύει πως η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να ενεργοποιήσει τη συσπείρωση και τη συμμετοχή ενόψει της κρίσιμης αυριανής μάχης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί το δυνατό “χαρτί” του κόμματος, όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις και τα focus groups. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ίδιος έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια από την αρχή και έκανε τουλάχιστον μία ομιλία και μία τηλεοπτική ή ραδιοφωνική συνέντευξη κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που η κοινή γνώμη εμπιστεύεται για την κυβέρνηση της χώρας, καθώς έχει ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες όπως η κρίση στον Εβρο το 2020 και η πανδημία του κορονοϊού. Επιπλέον, εκτιμάται η θετική εικόνα του στο εξωτερικό και οι διεθνείς επαφές που έχει αναπτύξει. Αυτά τα πλεονεκτήματα αποτελούν τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. και απομένουν λίγες ώρες για να δούμε τα αποτελέσματά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments