Πολιτική

Σκληρές διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Σκληρές διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ "ΥΔΡΑ" ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝ (SOCIAL MEDIA ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ/EUROKINISSI)

Η καθυστέρηση της συμφωνίας για τις φρεγάτες διογκώνει το κόστος.

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσονται τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, ενώ ακόμα και όσα προβλέπονται στην «Ατζέντα 2030» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια πρέπει να είναι μετρημένα μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες καθυστερήσεις, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη ΓΔΑΕΕ και την κοινοπραξία TKMS – Τhales Netherlands έχει ακόμα ελπίδες να βγάλει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα είναι οι οικονομικές πτυχές του. Το κόστος φαίνεται να υπερβαίνει σημαντικά τον αρχικό σχεδιασμό, που εκτιμούσε ότι ο εκσυγχρονισμός των πλοίων θα κόστιζε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η καθυστέρηση στο πρόγραμμα και άλλοι παράγοντες έχουν αυξήσει το ποσό κατά τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αποδεχτεί περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αλλαγές στη μηχανολογία και τα ηλεκτρονικά συστήματα των φρεγατών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της κοινοπραξίας, με το κόστος να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας.

Τα ναυπηγεία που θα φιλοξενήσουν τις εργασίες του προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς η επιλογή τους ανήκει στην κοινοπραξία. Τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, το Σκαραμαγκά, η Ελευσίνα και η Σαλαμίνα, έχουν υποβάλει προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν ελαφρώς το προβάδισμα, καθώς έχουν κατασκευάσει με επιτυχία τα μπλοκ για τις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν πριν λίγες ημέρες αναζωπύρωσε τις ελπίδες για την πιθανή αγορά μιας τέταρτης φρεγάτας FDI και την προώθηση του προγράμματος νέων κορβετών. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα δημοσιονομικά περιορίζουν τέτοιου είδους επενδύσεις, παρόλο που θα ήταν πολύ επωφελές για το Πολεμικό Ναυτικό.

Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία, εξέφρασε την πιθανότητα να ζητήσει η χώρα μας την αγορά μιας τέταρτης φρεγάτας, αναφερόμενος στην ελληνική φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments