Πολιτική

Τα μετεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης

Τα μετεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει για την εθνική διάσταση της σημερινής αναμέτρησης.

Σημαντικό εκτιμάται πως θα είναι το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης και για την επόμενη ημέρα στο Κοινοβούλιο, όπου νομοθετικές και άλλες εκκρεμότητες παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένες», καθώς οι λειτουργίες της Βουλής διακόπηκαν ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών.

Η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί μια διαδικασία που αναδεικνύει τους εκπροσώπους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, επειδή είναι εθνική, λειτουργεί επίσης ως ένας τρόπος να καταγραφεί η εσωτερική κατανομή των δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων, έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό θα επηρεάσει επίσης σημαντικά τη δυναμική τους στην εθνική αντιπροσωπεία, ειδικά όσον αφορά την προώθηση και έγκριση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει ή έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει την αμφισβήτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την αντιπολίτευση. Είχε, ως γνωστόν, προηγηθεί το σαφές μήνυμα σύσσωμης της αντιπολίτευσης: «Ήρθε η ώρα οι πολίτες να δώσουν τέλος στον κατήφορο» συμφωνούν ακόμη και στην ορολογία ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί «μήνυμα αποδοκιμασίας της κλιμακούμενης αλαζονείας του Μεγάρου Μαξίμου».

Οι θέσεις αυτές αναδεικνύουν τις τάσεις και τις διαθέσεις των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει της επανέναρξης της νομοθετικής λειτουργίας. Αυτή περιλαμβάνει διάφορα θέματα, όπως η γενίκευση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές και άλλα σχέδια νόμων που έχουν τεθεί προς συζήτηση. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρονται οι νομοθετικές προτάσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς επίσης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων συμπεριλαμβάνονται επίσης η αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής και η επίλυση του ζητήματος «Σπαρτιάτες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments