5. Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο
Η τακτική κατανάλωση οσπρίων, όπως ο αρακάς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών τους επιπέδων. Ο αρακάς περιέχει επίσης φυσικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Είναι ο αρακάς ασφαλής για όλους;
Τα όσπρια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και ο αρακάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί εάν έχετε διαγνωστεί με αλλεργία στα όσπρια. Όπως και άλλα όσπρια, ο αρακάς περιέχει φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων λεκτινών και φυτικού οξέος, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων από τα θρεπτικά συστατικά του, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο αρακάς περιέχει επίσης υδατάνθρακες, που διαφεύγουν από την πέψη, ζυμώνονται από βακτήρια στο έντερο και σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, δυσφορία και αέρια.