Γεωπολιτικά

Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία αναβάλουν τις εκλογές μετά την απειλή τουρκικής εισβολής

Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία αναβάλουν τις εκλογές μετά την απειλή τουρκικής εισβολής

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Turkey's President Recep Tayyip Erdogan makes statements with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis after their meeting at Maximos Mansion in Athens, Greece, on Dec. 7, 2023. Erdogan used a speech on human rights Saturday Dec. 9, 2023 to accuse the West of “barbarism” for its stance on the Israel-Hamas war and what he alleged was its toleration of Islamophobia. (AP Photo/Michael Varaklas, File)

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι “οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσημα από την Αυτόνομη Διοίκηση να αναβάλει ή να ακυρώσει τις εκλογές. Αυτό είναι που συνέβη πραγματικά”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους αξιωματούχους της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας να μην προχωρήσουν στις τοπικές εκλογές μετά την τουρκική απειλή.

Κούρδοι αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τις ΗΠΑ βορειοανατολική Συρία ανέβαλαν τις τοπικές εκλογές μετά τις απειλές της Τουρκίας ότι θα εξαπολύσουν στρατιωτική επιχείρηση σε περίπτωση που οι εκλογές προχωρήσουν, ανέφερε η Al Mayadeen.

Αξιωματούχοι της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), της πολιτικής πτέρυγας των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ανακοίνωσαν την αναβολή των εκλογών για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια από τις 11 Ιουνίου μέχρι μια απροσδιόριστη ημερομηνία τον Αύγουστο.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή στην Αυτοδιοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι “η αναβολή ήρθε ως απάντηση στα αιτήματα των πολιτικών κομμάτων και συμμαχιών που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και προς το συμφέρον της εφαρμογής της εκλογικής διαδικασίας με δημοκρατικό τρόπο”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα κόμματα “ζήτησαν την αναβολή λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχει διατεθεί για την περίοδο προπαγάνδας, ο οποίος θα πρέπει να είναι επαρκής για όλους τους υποψηφίους που έχουν γίνει δεκτοί να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, καθώς και για να εξασφαλιστεί επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου να απευθυνθούν σε διεθνείς οργανισμούς για να παρακολουθήσουν την πρόοδο της εκλογικής διαδικασίας στη βόρεια και ανατολική περιοχή της Συρίας”.

Ωστόσο, πηγές επιβεβαίωσαν στο Al Mayadeen ότι “η αναβολή ήρθε μετά από αμερικανικές προειδοποιητικές επιστολές προς την κουρδική διοίκηση, που την προειδοποιούν για την ύπαρξη μιας σοβαρής τουρκικής τάσης να θεωρήσει τις εκλογές ως πρόσχημα για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης”.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι “οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσημα από την Αυτόνομη Διοίκηση να αναβάλει ή να ακυρώσει τις εκλογές. Αυτό είναι που συνέβη πραγματικά”.

Η αμερικανική πρεσβεία για τη Συρία εξέδωσε ανακοίνωση πριν από μία εβδομάδα, με την οποία προέτρεπε “την Αυτόνομη Διοίκηση να μην προχωρήσει στο βήμα της διεξαγωγής εκλογών, διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τέτοιες εκλογές στη βόρεια και ανατολική Συρία αυτή τη στιγμή”.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά τον ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι εκλογές της AANES απειλούν την “εθνική ασφάλεια” της χώρας του.

“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην αυτονομιστική οργάνωση να ιδρύσει ένα κράτος τρόμου λίγο πέρα από τα νότια σύνορά της, στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ”, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την παρακολούθηση στρατιωτικών ασκήσεων στη δυτική Τουρκία. Χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές της ΑΑΝΕΣ ως “επιθετικές ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και της Συρίας με το πρόσχημα ενός δημοψηφίσματος”.

Πηγή: The Cradle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments