Διεθνή

Politico: Οι νικητές και οι χαμένοι των Ευρωεκλογών 2024 -Στους κερδισμένους Ούρσουλα, Μελόνι

Politico: Οι νικητές και οι χαμένοι των Ευρωεκλογών 2024 -Στους κερδισμένους Ούρσουλα, Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Italy’s far-right premier Giorgia Meloni, right, has been courted by both Ursula von der Leyen, left, and France’s Marine Le Pen (AP)

Το Politico σε δημοσίευμά του δημιούργησε δύο λίστες με τους κερδισμένους και τους χαμένους των Ευρωεκλογών. Στην πρώτη συμπεριλαμβάνει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Τζόρτζια Μελόνι και την ακροδεξιά, ενώ στους χαμένους τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και τους Πράσινους.

Τις λίστες με τους νικητές και τους χαμένους των Ευρωεκλογών 2024 συνέταξε το Politico μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής.

Ενώ η δεξιά κέρδισε δύναμη, οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι είχαν μια δύσκολη νύχτα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε τέτοιο χτύπημα που διέλυσε αμέσως το εθνικό κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές.

Το Politico σε δημοσίευμά του δημιούργησε δύο λίστες με τους κερδισμένους και τους χαμένους των Ευρωεκλογών. Στην πρώτη συμπεριλαμβάνει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Τζόρτζια Μελόνι και την ακροδεξιά, ενώ στους χαμένους τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και τους Πράσινους.

Οι κερδισμένοι των Ευρωεκλογών 2024 Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε από την ψηφοφορία της Κυριακής με έναν πιθανό συνασπισμό Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Μαζί, αυτές οι τρεις ομάδες – που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της – αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο κοινοβούλιο. Αν και χρειάζεται μόνο 361 ψήφους για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, το ενδεχόμενο αποστασιών σημαίνει ότι η νίκη της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το ΕΛΚ είναι σε καλή θέση για να την προωθήσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αρχηγός του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Μακρόν να στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν για άλλα πέντε χρόνια. Το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα. Πήραν επίσης έξι έδρες στην Ολλανδία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Η Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλίδα ηγέτης της δεξιάς κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, με μεγάλο προβάδισμα από τους αντιπάλους της. Αυτό την κάνει, μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, μία από τους λίγους ηγέτες μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ που επιστρέφει στο σπίτι με μια νίκη. Φαίνεται να έχει βελτιώσει το μερίδιό της στις ψήφους σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.

Η ακροδεξιά

Η νίκη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη είδηση της βραδιάς, αφού η ισχυρή της απόδοσή ώθησε τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Το Reconquest της Γάλλου Ερίκ Ζεμούρ μπήκε επίσης στο Κοινοβούλιο.

Οι σοσιαλιστές

Σύμφωνα με το Politico και οι σοσιαλιστές συγκαταλέγονται «κατά κάποιο τρόπο» στους νικητές των Ευρωεκλογών 2024. «Αν και δεν έλαμψαν ακριβώς, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν τη γραμμή, έρχονται δεύτερα σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και στην τρίτη θέση στη Γαλλία, όπου ο Raphaël Glucksmann φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά», αναφέρει. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους Σοσιαλιστές του Σολτς που ήρθαν στη θλιβερή τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ο Πέτερ Μαγκίαρ

Ένας σύμμαχος που έγινε αντίπαλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Μαγκίαρ αναδείχθηκε ως το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κέρδισε για το κόμμα της μια επιπλέον έδρα, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 87.000 πρώτες προτιμήσεις. Τα ΜΜΕ της Μάλτας ανέφεραν ότι έγινε η υποψήφια ευρωβουλευτής με τις περισσότερες ψήφους της χώρας από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Οι χαμένοι των Ευρωεκλογών 2024 Ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχτηκε πλήγμα αφού το κόμμα του ήρθε με διαφορά δεύτερο, μόλις πριν από τους Σοσιαλιστές για τους οποίους κάποτε πίστευε ότι τους είχε στείλει στο πολιτικό νεκροταφείο. Η επικεφαλής υποψήφια του Valérie Hayer θα επιστρέψει κουτσαίνοντας στις Βρυξέλλες, αφού έχει επανειλημμένα επισκιαστεί από τους άνδρες συμμάχους της, κυρίως από τον πρωθυπουργό Gabriel Attal. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του κόμματός της Renew, ο Attal της απαγόρευσε ακόμη και να μπει στο τρένο από το Παρίσι στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Ο Όλαφ Σολτς

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συνέτριψαν τους Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου. Με μόλις 14% των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς είναι αντιμέτωπος με τα αιτήματα από την κεντροδεξιά να κάνει ότι και ο Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι Πράσινοι

Μετά από μια ισχυρή απόδοση το 2019, οι Πράσινοι στη Γερμανία έπεσαν από τις 21 έδρες σε ίσως λιγότερες από 12, μετά βίας τις διατήρησαν στη Γαλλία και δεν πήραν καμία στην Πορτογαλία. Συνολικά έχασαν περίπου 20 θέσεις σε μια ζοφερή νύχτα για τους αγωνιστές για το κλίμα. Ένας από τους κύριους υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, είπε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο στις συνομιλίες για τον συνασπισμό – στην περίπτωση που η Φον ντερ Λάιεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει μαζί τους.

Ο Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αφού αντιμετώπισε μια σκληρή πρόκληση από τα Μαγκίαρ. Ενώ το κόμμα του Fidesz πήρε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν εάν θα μεταφέρει τους ευρωβουλευτές του στην εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δίνοντας άλλη μια ώθηση στη Μελόνι.

Ο Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα Λέγκα του αντιπροέδρου της Ιταλίας, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και επί του παρόντος προεδρεύει της ακροδεξιάς Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia (το οποίο κατέβηκε με το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ψηφοδέλτιο).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Είχαν μια δουλειά και τα έκαναν μαντάρα. Μία γκάφα στη σκηνή από έναν εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου έφερε σε αμηχανία το ίδρυμα τη μεγαλύτερη βραδιά του, όταν διάβασε διαφορετικά εκτιμώμενα αποτελέσματα από αυτά που εμφανίζονταν στην οθόνη πίσω του. Προκάλεσε χλευασμούς από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους με έναν να φωνάζει σε στυλ παντομίμας: «Είναι πίσω σου!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments