Πολιτική

Βέτο της Ελλάδας φοβάται η Βόρεια Μακεδονία

Βέτο της Ελλάδας φοβάται η Βόρεια Μακεδονία

Πηγή Φωτογραφίας: Orthodoxtimes.com

Πιθανό το βέτο της ελληνικής πλευράς για τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Δύσκολο προµηνύεται το µέλλον των σχέσεων Αθηνών – Σκοπίων, κάτι βέβαια που φάνηκε αµέσως µε το που εξελέγη το εθνικιστικό VMRO. Έκτοτε, κάθε ηµέρα έχουµε παρατράγουδα, µε τελευταίο κρούσµα τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να προχωρεί σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Είχε προηγηθεί σθεναρή παρέµβαση της Ελληνίδας αναπληρώτριας πρέσβεως σε εκδήλωση όπου παρευρίσκονταν η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο αντιπρόεδρος του VMRO, όταν σηκώθηκε από τη θέση της, πήρε τον λόγο και έστειλε ξεκάθαρο µήνυµα σχετικά µε την όποια ευρωπαϊκή προοπτική, αν συνεχίσουν να ακυρώνουν στην πράξη τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος του VMRO, Τιμέο Μουκούνσκι, βρισκόταν στο βήμα, όταν η κυρία Ανδρεάδη, μια έμπειρη παρουσία, επεσήμανε στους παρευρισκόμενους ότι για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας την επίσημη ελληνική θέση. “Καλούμε όλους τους αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστούν πλήρως και να εφαρμόσουν με καλή πίστη όλες τις δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να δείξουν στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα ότι είναι αφοσιωμένοι στο ευρω-ατλαντικό τους μέλλον”, δήλωσε η κυρία Ανδρεάδη.

Η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα σχολίασε την τοποθέτηση της Ελληνίδας αναπληρώτριας πρέσβεως, υποδεικνύοντας ότι ένα ενδεχόμενο βέτο από την Ελλάδα δεν θα ήταν φιλική κίνηση. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του VMRO αντέδρασε πιο διπλωματικά, εκφράζοντας τη διαφορετική ερμηνεία της συμφωνίας και προτείνοντας διάλογο μετά τη δημιουργία κυβέρνησης.

Ο συνήθης ύποπτος, Χρ. Μίτσκοσκι, τράβηξε το ήδη τεντωμένο σκοινί στα άκρα. Σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι έχει το δικαίωμα να αναφέρεται στη χώρα του ως “Μακεδονία” και κατηγόρησε την Ελλάδα για υστερία. Απάντησε ειρωνικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν συμπεριφέρεται σαν Ταλιμπάν και δεν περιμένει τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν από άλλον πολιτικό τον 21ο αιώνα. Αυτή η προκλητική αιχμή του Χρ. Μίτσκοσκι απευθύνεται ουσιαστικά στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«∆εν αναµένω µια σχέση Ταλιµπάν, λογοκρισία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Όλα όσα περιλαµβάνονται στη Συµφωνία των Πρεσπών και αποτελούν µέρος του νοµικού συστήµατος και της συνταγµατικής τάξης µας, θα γίνουν σεβαστά από τη µελλοντική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE», ανέφερε ο κ. Μίτσκοσκι και ύστερα το τερµάτισε: «Για εµένα η πατρίδα µου σε κάθε δήλωση που κάνω είναι η Μακεδονία και θα παραµείνει Μακεδονία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments