Πολιτική

Εκτός στόχων ο Κασσελάκης

Εκτός στόχων ο Κασσελάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [370090] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το «ταμείο» για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και οι ανοιχτοί τους λογαριασμοί 07:22, 10.06.2024 Share facebook twitter 0 16 bookmark Οι εσωκομματικοί επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη, που είχαν «ξεσπαθώσει» στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δεν θα αφήσουν έτσι απλά να περάσει το 15% που πήρε το κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να συντηρήσει τα ποσοστά του κόμματος στα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού αφήνοντας μια «γλυκόπικρη» γεύση στην Κουμουνδούρου. Πλατιά χαμόγελα δεν υπήρξαν με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, δεν πλησίασε σε καμία περίπτωση των πήχη του 20% που έβαζε ο πρόεδρος, ενώ πλέον νιώθει και την «ανάσα» του Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε από τις έξι μονάδες στις δυο. Είναι χαρακτηριστικό πως η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως θα θέλαμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Στην Κουμουνδούρου αποτιμούν θετικά το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία χάνει σχεδόν 13 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Και ακόμα και με τον πήχη των προηγούμενων ευρωεκλογών που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο απώλειες καταγράφονται. Ο ανασχηματισμός που αναμένεται να έρθει προοικονομούν πως θα φέρει μια «ανακατωσούρα» στο γαλάζιο στρατόπεδο το επόμενο διάστημα. Όχι, πως τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ανέφελα.

Η  Κουμουνδούρου κατέγραψε ποσοστό 14,92%, αδυνατώντας να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 15%, μένοντας δηλαδή πιο χαμηλά και από τον Μάιο του 2012, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστό 16,79%. Σε μια βραδιά – θρίλερ, αλλά και στην πρώτη ρωγμή του εκλογικού σερί της ΝΔ την τελευταία πενταετία, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν να παρακολουθούν στις οθόνες τους να καταρρίπτονται μία προς μία όλες οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει όλους τους τελευταίους μήνες με αυτοπεποίθηση ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος απέτυχε, εκ του αποτελέσματος, να δημιουργήσει κλίμα αλλαγής.

Από την υπόσχεση της συντριπτικής επικράτησής του έναντι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο κ. Κασσελάκης διεκδίκησε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα «θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;», τίποτε μοιάζει να μην είναι ίδιο. Και παρά την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα να αντιστοιχηθεί με την «κοινωνική αντιπολίτευση», εντούτοις ο πρόεδρός του δεν έπαψε να περιγράφει ως «εφικτό» τον στόχο της πρωτιάς στις Ευρωεκλογές, με την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου.

Στη συνέχεια, η Κουμουνδούρου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει το πρώτο μέρος, με την ίδια να θέτει χαμηλά τις προσδοκίες, αξιολογώντας ως “πολύ καλό” ένα αποτέλεσμα περίπου 17%. Και όταν χθες τα πρώτα exit polls έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ποσοστό από 15,2% έως 18,2%, τότε πηγές της Κουμουνδούρου ερμήνευσαν την πρόβλεψη των αναλυτών ως “σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”, αλλά και ως “έντονη καταδίκη των πολιτικών του”.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές μετέδιδαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευση του», για να προσθέσουν πως «είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου». Εκτιμώντας, στο ίδιο πνεύμα, ότι το αποτέλεσμα είχε κριθεί από νωρίς «είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη», συμπλήρωναν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments