Πολιτική

“Εμφύλιο” στο ΠΑΣΟΚ φέρνει η τρίτη θέση

“Εμφύλιο” στο ΠΑΣΟΚ φέρνει η τρίτη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: [370110] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Θέμα ηγεσίας θέτουν κορυφαία στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η απώλεια της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές 2024 οδηγεί στο ΠΑΣΟΚ σε «εμφύλιο», καθώς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είδε μεν τα ποσοστά του να βελτιώνονται (ελαφρώς) από το 2019, ωστόσο όχι αρκετά για αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ακόμη και ζήτημα ηγεσίας στα όργανα του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε ο μεγάλος στόχος: να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές.

«Όλα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε, και όταν λέμε όλα, θα εννοούμε όλα. Αυτά όμως θα τα συζητήσουμε στα όργανα…», δήλωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου χθες, ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, απάντησε απότομα στην κ. Γιαννακοπούλου, κατηγορώντας την ότι είχε ετοιμάσει εκ των προτέρων τη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Υποστήριξε ότι η κ. Γιαννακοπούλου είχε ήδη σχεδιάσει τη δήλωση αυτή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και προτρέποντας να επικεντρωθούν σε πιο σοβαρές υποθέσεις.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλύσει τα εκλογικά αποτελέσματα, ανεξαρτήτως της φύσης τους. Πρέπει να εξετάσουμε τα διάφορα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και να αναλύσουμε τι πήγε σωστά και τι όχι. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τους στόχους που είχαν τεθεί είναι απαραίτητη. Παρά την άνοδο στο ποσοστό, δεν επετεύχθη η δεύτερη θέση. Παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε πολλές περιφέρειες, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στα αστικά κέντρα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, από την πλευρά του, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή άνοδο, αλλά το ποσοστό απέχει από τους στόχους που είχαν θέσει και τις προσδοκίες των πολιτών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση και για την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επόμενη ημέρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του. «Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Θα πρέπει να δούμε από κει και πέρα…», τόνισε.

Τεμπονέρας και Κοτσακάς εισηγούνται σύμπλευση των προοδευτικών κομμάτων

Την ίδια στιγμή, και στον απόηχο των αρνητικών εκλογικών επιδόσεων, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς κατέθεσαν πρόταση-πλαίσιο για τη «διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά με σκοπό τον κοινό συντονισμό, με τη «συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές».

Σύμφωνα με τα δύο στελέχη, «τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες», ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα». Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προαναγγείλει «συνέδριο επανίδρυσης» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο φθινόπωρο, ενώ στο 1ο πρώτο της συνέδριο αναμενόταν να οδηγηθεί και η Νέα Αριστερά την ίδια χρονική περίοδο.

Τεμπονέρας και Κοτσακάς τονίζουν επίσης ότι «δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments