Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Τάση στα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 18%

Ευρωεκλογές 2024: Τάση στα κόμματα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 18%

Πηγή Φωτογραφίας: mikropragmata.lifo.gr

Το κάλεσμα προς συστράτευση του Κυριάκου Βελόπουλου και οι πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής της «Νίκης» και της «Φωνής Λογικής»

Από την τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Σε αυτές τις ευρωεκλογές, λαμβάνοντας ώθηση και από την υψηλή αποχή, τα κόμματα που εντάσσονται στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ και κυρίως της ακροδεξιάς στην Ελλάδα συγκέντρωσαν ποσοστό το οποίο πλησιάζει το 18,5%. Συνυπολογίζοντας και τα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό αυτό πλησιάζει στο 20%.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ωστόσο προκαλούν και ζυμώσεις σε αυτό το τόξο. Ο μέχρι σήμερα ισχυρότερος πόλος του χώρου, η «Ελληνική Λύση», μπορεί να βγαίνει ενισχυμένος από τη διαδικασία -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- όμως συνειδητοποιεί ότι αποκτά και νέους αντιπάλους. Έτσι, εκτός της «Νίκης», απέναντι από τον Κυριάκο Βελόπουλο τίθεται πλέον και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία έδειξε ότι έχει τη δυναμική να τον απειλήσει στο μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου, στο Νομό Ηρακλείου, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου βρίσκεται στην έκτη θέση (3,07%), πίσω από αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου (5,87%).

Έτσι εκτιμάται ότι ο κ. Βελόπουλος επιχείρησε να κάνει ένα «άνοιγμα» προς τον χώρο, καλώντας σε συστράτευση και χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «είμαστε αντιπολίτευση» και «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε». Κάλεσμα το οποίο πάντως έμεινε ασχολίαστο από τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων της ακροδεξιάς.

Το κόμμα «Ελληνική Λύση», το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην επικράτεια μετρά υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποιες περιφέρειες της οποίας κατακτά τη δεύτερη θέση, με ποσοστά τα οποία ξεπερνούν και το 15%. Με την ενσωμάτωση στο 97,63%, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο φτάνει το 9,43%. Ακολουθεί το «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη», με 4,40% και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία ξεπερνά οριακά το 3% (3,05%). Στο 1,43% οι «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, στο 0,77% το κόμμα «Συμμετέχω για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο», στο 0,32% το Κίνημα 21, στο 0,25% ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και στο 0,19% το «Εθνικό Μέτωπο». Συνολικά, τα κόμματα αυτού του τόξου που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 1%, έχουν 18,31%, ενώ εάν προστεθούν και τα μικρότερα, το ποσοστό πλησιάζει το 20% (19,84%).

Συνολικά λοιπόν, φαίνεται πως περίπου 700.000 από τους περίπου 3,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν καταμετρηθεί ως τώρα, επέλεξαν να στηρίξουν τα κόμματα που υιοθετούν, όπως και στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο, μια ρητορική επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στο προσφυγικό και συγκεκριμένα στην απέλαση μουσουλμανικών πληθυσμών, με υπερσυντηρητικές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης.

Τα ποσοστά και οι δηλώσεις

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, «Ελληνική Λύση» αντλεί σχεδόν το σύνολο της δύναμής του από τη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατακτά τη δεύτερη θέση στη Β΄Θεσσαλονίκης (16,03%) και στους Νομούς Δράμας (15,48%), Κιλκίς (16,54%), Σερρών (15,84%), Ημαθίας (18,46%) και Πέλλας (17,40%).

Δεν ισχύει το ίδιο με άλλες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα της κεντρικής Ελλάδας. Στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, η Ελληνική Λύση δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό που ξεπερνά το 8% και περιορίζεται στην πέμπτη θέση, θέση που έχει και σε άλλους Νομούς (πχ Ιωαννίνων- Άρτας- Βοιωτίας, Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Χανίων, Λέσβου κ.α.).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εγκαινιάζοντας την προσπάθειά του να αποτελέσει τον επικεφαλής της λεγόμενης «υπερπατριωτικής δεξιάς», δηλαδή των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ αλλά και στην ακροδεξιά, έσπευσε στη δήλωσή του για τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, να καλέσει σε συστράτευση, κάνοντας λόγο για γέννηση του «πόλου της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου». Κάλεσμα το οποίο δε φαίνεται να βρίσκει εύφορο έδαφος, καθώς μάλλον αγνοήθηκε από τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων του χώρου.

Ο ο κ. Βελόπουλος «φωτογραφίζοντας» το γεγονός ότι τα κόμματα του χώρου (Ελληνική Λύση, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη», «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου) συγκεντρώνουν ποσοστό που στην επικράτεια ξεπερνά το 18% – ποσοστό το οποίο τους φέρνει στη δεύτερη θέση, μετά τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «είμαστε πραγματικά, επίσημα, η αντιπολίτευση της χώρας». Έκανε δε, άνοιγμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της «υπερπατριωτικής δεξιάς» και ακροδεξιάς, με το μήνυμα ότι «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε».

Πάντως ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, σε δηλώσεις του, λίγο αργότερα, μάλλον αγνόησε το κάλεσμα Βελόπουλου, μοιραζόμενος την πεποίθησή του ότι στις επόμενες εκλογές, το κόμμα του θα έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα- ενώ στάθηκε στην αποχή.

«Αυξήσαμε τα ποσοστά μας σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Νατσιός και συνέχισε: «Η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό. Πιστεύουμε πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά μας θα είναι πολύ υψηλότερα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη της Νίκης που αόκνως και με φιλότιμο στήριξαν την προσπάθειά μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νίκης.

Και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, επέλεξε στη δήλωσή της να επικεντρωθεί στην αποχή και να δώσει υπόσχεση περί μη προδοσίας των ψηφοφόρων της: «Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ όμως δυνατοί και κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν επικρατεί καμία ακροδεξιά, επιτέλους θα επικρατήσει είναι η λογική και η άνοδος της λογικής» είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας «τις χιλιάδες κόσμου που μας ψήφισαν και υπόσχομαι πως δεν θα τους προδώσω και δεν θα τους προδώσουμε ποτέ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments