Πολιτική

Ιταλία: Πρωτιά για την Μελόνι

Ιταλία: Πρωτιά για την Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Εκλογικά κέρδη και για την κεντροαριστερά.

Οι πρώτες προβολές επί πραγματικών ψήφων δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα exit poll αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Ιταλία. Με την ψήφο τους για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ιταλοί φέρονται να ανέδειξαν και πάλι πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (27,7%). Το κόμμα της Μελόνι στις βουλευτικές εκλογές του 2022 έλαβε ποσοστό 26%.

Επίσης στη δεξιά, η Φόρτσα Ιτάλια που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να λαμβάνει 10,5% και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8%. Στην αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 23,7%, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων και πλέον μονάδων σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα το Κίνημα Πέντε Αστέρων (11,1%) χάνουν πάνω από τέσσερις μονάδες σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.

Η συμμαχία οικολόγων-αριστεράς φέρεται να λαμβάνει 6,6%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων, δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει την ηγεσία της πολιτικής συμπόρευσης η οποία το 2022 δεν είχε ξεπεράσει το 3,6%.

Η κεντρώα εκλογική συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, λαμβάνει 4% των ψήφων, ενώ το μετριοπαθές κόμμα Azione («Δράση»), 3%. Για τα ιταλικά κόμματα, το όριο εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 4%.

Η Μελόνι πλέον αποκτά ρόλο ρυθμίστριας για την προεδρία της Κομισιόν

Η ψηφοφορία στην ΕΕ έδειξε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι, που αποτελείται από κόμματα που εκτείνονται από την κεντροδεξιά έως την ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, είδε την υποστήριξή του να αυξάνεται σε πάνω από 46% από λίγο κάτω από 43% το 2022. «Νομίζω ότι αυτή η ψηφοφορία θα ενισχύσει σίγουρα την κυβέρνηση», δήλωσε η Λίσια Ρονζούλι, γερουσιαστής του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού Forza Italia.

Το Forza Italia, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 10%, ξεπερνώντας την αντιμεταναστευτική Λέγκα, που έφτασε στο 8,5%, ασκώντας πίεση στον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ωθήσει το κόμμα του ακόμα δεξιότερα, φέρνοντας τον σε αντίθεση την παλιά φρουρά του.

Το κόμμα της Μελόνι έχει τις ρίζες του σε μια νεοφασιστική ομάδα και η νίκη της το 2022 έδωσε τον τόνο για άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας ψηφοφορίας, η οποία είδε την ήπειρο να στρέφεται προς τα δεξιά. Ωστόσο, η Μελόνι έχει μετριάσει την εικόνα της στη διεθνή σκηνή, εγκαταλείποντας την ρητορική κατά της ΕΕ και παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της κυρίαρχης κεντροδεξιάς και του δικού της εθνικοσυντηρητικού στρατοπέδου, κάτι το οποίο απέφευγε όπως μεταφέρει το Reuters.

Κέρδη και για τους σοσιαλδημοκράτες αλλά και την Ιλάρια Σάλις

Παρόλο που η Κυριακή αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για τη Μελόνι, έδωσε επίσης ένα ισχυρό αποτέλεσμα για την κύρια αντίπαλό της την Έλι Σλάιν, η οποία ανέλαβε την ηγεσία του κεντροαριστερού κόμματος PD το 2023 και έχει αγωνιστεί να επιβάλει τη θέλησή της στην παλιά φρουρά. Το PD κέρδισε 19% το 2022 και η Σλάιν αγωνιούσε να βελτιώσει αυτό το ποσοστό.

Η σκληρά αριστερή Πράσινη και Αριστερή Συμμαχία τα πήγε επίσης καλά, κερδίζοντας περίπου 6,8%, πράγμα που σημαίνει ότι η υποψήφιά της, η Ιλάρια Σάλις, μια Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία για περισσότερο από ένα χρόνο επειδή φέρεται να επιτέθηκε σε ακροδεξιούς μαχητές, είναι τώρα νομοθέτης της ΕΕ.

Η μόνη απογοήτευση για όλα τα κόμματα αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν η συμμετοχή, η οποία διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 50%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ σε μια χώρα με ιστορικά υψηλή συμμετοχή στις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments