Πολιτική

Μετά τις εκλογές, έρχεται ανασχηματισμός

Μετά τις εκλογές, έρχεται ανασχηματισμός

Πηγή Φωτογραφίας: [345202] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σαφή μηνύματα των ψηφοφόρων προς Μαξίμου και Πειραιώς.

Υπάρχουν πάντοτε δύο τρόποι να διαβάσει κανείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα – οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας. Ο ένας είναι ο απόλυτος τρόπος: Στις ευρωεκλογές του 2024 στην Ελλάδα, νικητής αδιαμφισβήτητος ήταν η Νέα Δημοκρατία, κατακτώντας την πρωτιά και πετυχαίνοντας μια καθαρή διαφορά της τάξης των 14 μονάδων από τον δεύτερο, που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, το άθροισμα των ποσοστών του δεύτερου με το τρίτο κόμμα (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), έστω και οριακά είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Ο δεύτερος τρόπος ανάγνωσης αναφέρεται στην επίδοση των κομμάτων στις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο του 33% που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να ξεπεράσει το 17,83% και το ψυχολογικό όριο του 20%. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική πορεία του, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει το δεύτερο κόμμα.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι τα τρία μεγάλα κόμματα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική και να εξετάσουν την κατάστασή τους. Επίσης, κανένα από τα τρία κόμματα δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιωμένο ή να πανηγυρίζει. Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι οι ευρωεκλογές δεν οδήγησαν σε μερική ή ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων έστειλαν σαφή μηνύματα στις ηγεσίες και περιμένουν να δουν πρωτοβουλίες και αλλαγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αξιολογήσει την απόδοση των υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 11 μήνες και ετοιμάζεται για αναδιάρθρωση του υπουργικού σχήματος. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι άμεσες και να αφορούν τα μέλη που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του κόμματος, είτε κατά την προεκλογική περίοδο είτε κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Η ΝΔ επιβεβαιώνει μεν την κυριαρχία της στο πολιτικό σύστημα, έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και μένοντας αρκετά πίσω και από το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών.

Ενώ προεκλογικά υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα υπάρξουν διορθωτικές μόνο κινήσεις (σε επίπεδο κυρίως υφυπουργών), χωρίς να επηρεαστούν τα βασικά υπουργεία, στο πλαίσιο ενός μίνι ανασχηματισμού, δεν αποκλείεται πλέον να δούμε πιο δυναμικές αλλαγές. Με δεδομένο ότι το τελικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος κινείται στο 28%, τότε ο ανασχηματισμός και θα έρθει πιο γρήγορα και θα είναι πιο ευρύς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments