Πολιτική

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωεκλογών

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: [370085] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε "ρηχά νερά" ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ,

Ολοκληρώθηκε μια εκλογική διαδικασία σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με, κυριολεκτικά, εκατομμύρια μηνύματα. Ανάμεσα σε αυτά και τα μηνύματα από το εσωτερικό της χώρας μας και τους Έλληνες που έστειλαν επίσης το δικό τους σήμα και μάλιστα με δυνατή φωνή.

Μεγάλη κερδισμένη στις ευρωεκλογές, και με τεράστια διαφορά, η αποχή η οποία σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες έφτασε το 74,25%.

Η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρέθηκε πολύ μακριά από το ποσοστό του 33% που είχε στις ευρωεκλογές του 2019, το οποίο ο πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο. Αν συγκρίνουμε με το 41% που είχε το κόμμα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο, μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα και για κατάρρευση.

Και τα υπόλοιπα κόμματα δεν πήγαν καλύτερα. Ο κ. Κασσελάκης δεν κατάφερε να βγει πρώτος ούτε να πραγματοποιήσει την ανατροπή που είχε διακηρύξει εδώ και μήνες, ενώ δεν έφτασε το ποσοστό του 17% που είχε θέσει, το οποίο είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Οι εσωκομματικοί επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη, που είχαν «ξεσπαθώσει» στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δεν θα αφήσουν έτσι απλά να περάσει το 15% που πήρε το κόμμα. Θα επιρρίψουν ευθύνες στον πρόεδρο για τον τρόπο που πολιτεύτηκε, ενώ κατά πολλούς η επίδειξη των σπιτιών σε Νέα Υόρκη, Σπέτσες και Αθήνα, αλλά και ο τρόπος και ο χρόνος που έγινε η ανακοίνωση του πόθεν έσχες ενδεχομένως να κόστισε σημαντικά.

Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο. Παρέμεινε τρίτο κόμμα. Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την επόμενη ημέρα του, με τις πρώτες φωνές να έχουν ήδη ακουστεί.

Το ΚΚΕ έχει λόγους να χαίρεται καθώς καταγράφει άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Επίσης, η πλευρά του Βελόπουλου έχει λόγους για ευχαρίστηση για την άνοδο και τα σημεία που κατέλαβε. Για παράδειγμα, κατάφερε να γίνει το δεύτερο κόμμα σε 6 εκλογικές περιφέρειες.

Επίσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι ικανοποιημένη καθώς το κόμμα της θα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος, η είσοδος της “Φωνής Λογικής” στην ευρωβουλή θεωρείται έκπληξη για πολλούς. Με το 3,06% που συγκέντρωσε, η κα Αφροδίτη Λατινοπούλου καταφέρνει να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. `

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments